Un atac cibernetic a paralizat activitatea spitalelor din România

Un atac cibernetic a paralizat activitatea spitalelor din România

Alertă cibernetică la spitalul Victor Babeș din București, dar și la alte spitale din România, după ce sistemul informatic a fost atacat de un virus. Activitatea este paralizată.

Se pare că sistemul informatic al Spitalului din București a fost atacat de un virus, iar în acest moment activitatea este paralizată, iar pacienții nu pot fi preluați și nu li se pot face analize. Mai mult, se pare că mai multe spitale sunt sub amenințarea hackerilor. Spitalul din Huști și-a pierdut toate documentele referitoare la pacienții internați în instituție.

Centrul naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT-RO) a avertizat că „a identificat o creştere semnificativă a atacurilor cu aplicaţii maliţioase de tip ransomware, atacatorii şi-au îndreptat atenţia în special către instituţii din domeniul sănătăţii, numărul entităţilor afectate fiind în creştere”.

Vestea unui atac cibernetic a venit după o alertă CERT-RO

CERT-RO a lansat o alertă publică în care avertizează că numărul instituţiilor din domeniul sănătăţii afectate de aplicaţii de tip ransomware este în creştere. Aceste aplicaţii blochează accesul la fişierele stocate într-un sistem informatic, solicitând plata unei sume de bani în schimbul redobândirii accesului la acestea.

Ministerul Sănătăţii, Sorina Pintea, a transmis o avertizare către toate unităţile sanitare din România, după ce hackerii amenință sistemului informatic din sistemul sanitar. Ea a urmat sfatul CERT-RO și a transmis angajațiilor spitalelor din România următoarele sfaturi:  „deschiderea fișierelor doar în situația cunoașterii expeditorului, evitarea accesării ofertelor irezistibile din online, existența unui backup al fișierelor, dispozitivele utilizate să fie updatate și să aibă instalate soluții de securitate și raportarea urgentă a acestor incidente”.

Cătălin Aramă, directorul general al CERT-RO, a spus că mai multe spitale din România au fost vizate de un atac cibernetic într-o perioadă scurtă de timp. El a spus că acum este important ca spitalele din România să-și recupereze fișierele și să pună pe picioare sistemul informatic.

Amintim că luna trecută, un spital din județul Alba nu a mai avut acces la date din sistemul informatic, în urma unui atac similar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Observator