01 dec. 2019 | 14:58

Astronautul care a ținut secrete, până la moarte, comori observate din spațiu

ACTUALITATE
Astronautul care a ținut secrete, până la moarte, comori observate din spațiu

Un astronaut a descoperit într-o misiune din spațiu niște comori din Oceanul Pacific și a ținut secretul până la moartea sa.

Gordon Cooper a făcut parte din proiectul Mercury, primul program de zbor spațial cu echipaj uman al NASA. Avea scopul de a vedea dacă oamenii pot funcționa eficient în spațiu timp de câteva minute sau ore la rând. Pentru asta, a ales șapte astronauți, printre care și Cooper.

În timpul unui zbor la bordul capsulei Faith 7, misiunea sa era să caute posibile locuri de lansare a rachetelor nucleare. A petrecut 34 de ore în zborul din jurul Pământului, în spatele unei camere. Totuși, echipamentul pe care îl folosea mai dădea greș câteodată, și-l îndrepta către obiecte ciudate. Sub apele oceanului Pacific, a observat bărci și vapoare metalice. După ce a realizat că acela era traseul folosit de comercianții spanioli, și-a dat seama că ar putea fi vorba de comori ascunse. Și-a dat seama că acolo ar putea fi inclusiv flota pierdută a lui Christopher Columb.

La terminarea misiunii, capsula Flight 7 a aterizat în Oceanul Pacific. Cooper a luat notițe despre obiectele observate din spațiu. Numai că n-a spus nimănui de descoperirea sa, nici măcar celor de la NASA.

Astronautul a ținut secretă descoperirea făcută din spațiu

Gordon Cooper a împărtășit informația în 2004, înainte de moartea sa, la 40 de ani de la descoperirea inițială. I-a povestit ce a văzut vânătorului de comori, Darrell Miklos. Cooper i-a lăsat lui Miklos harta comorii, așa că acesta din urmă a vrut să pornească în căutarea acestor comori. A luat legătura cu un studio de producție local și împreună au ajuns la concluzia că pot transforma toată această căutare într-un serial TV. L-au numit Cooper’s Treasure și apare pe Discovery.

Serialul urmărește grupul de vânători de comori în timp ce se scufundă în zonele fotografiate de Cooper în urmă cu 50 de ani din spațiu, în speranța de a descoperi secretele mării.

Poți vedea o mică parte aici: