Asteroizii sunt mai greu de distrus decât credeau cercetătorii

Asteroizii sunt mai greu de distrus decât credeau cercetătorii

Cercetătorii vor să fim pregătiți în cazul în care un asteroid s-ar putea îndrepta către suprafața Pământului. Din acest motiv, au încercat să vadă cât de greu sunt cu adevărat de distrus.

Cercetătorii de la Johns Hopkins University au publicat un nou studiu în care arată că distrugerea unui asteroid ar putea fi mai dificilă decât se credea inițial.

În mod obișnuit, cercetătorii cercetează roci la nivel de laborator, adică unele de mărimea pumnului. Este destul de dificil să traducă aceste descoperiri în cazul unor obiecte de mărimea unor orașe, cum sunt asteroizii.

Cercetătorii obișnuiau să creadă că cu cât mai mare este un obiect, cu atât va fi mai ușor de spart. Asta pentru că obiectele mai mari tind să aibă mai multe imperfecțiuni. Acum, aceștia au descoperit că asteroizii sunt mai puternici decât credeau și necesită mai multă energie pentru a putea fi complet sfărâmați.

La începutul anilor 2000, o echipă de cercetare a creat un sistem în care a introdus factori diverși, precum masă, temperatură sau nivel de fragilitate al unui material. Apoi, a simulat un asteroid cu un diametru de aproximativ un kilometru și l-au proiectat pentru a se ciocni direct cu un altul, un asteroid-țintă cu diametrul de 25 de kilometri. Rezultatele au sugerat că impactul ar distruge complet asteroidul-țintă.

În noul studiu, aceștia au recreat același scenariu. De data aceasta au folosit un sistem computerizat updatat. Astfel, aceștia au descoperit că un asteroid nu s-ar destrăma la fel de drastic precum observaseră inițial. După încercarea de distrugere a asteroidului, gravitația ar fi suficient de puternică pentru a atrage înapoi fragmentele desprinse. Astfel, roca ar deveni din nou completă.

„Dacă există un asteroid care se îndreaptă spre Pământ, ar fi mai bine să îl spargem în bucățele sau să-l deviem în altă direcție? Și, în acest caz, câtă forță ar trebui folosită pentru a-l lovi fără să îl distrugem? Acestea sunt întrebări pe care încercăm să le luăm în considerare”, a declarat Charles El Mir, autor principal al lucrării.

Descoperirile pot ajuta la crearea unei strategii, în cazul amenințării unui asteroid care ar putea lovi planeta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI