Apple și Google, în centrul unui scandal care implică „spionarea” femeilor

Apple și Google, în centrul unui scandal care implică „spionarea” femeilor

Femeile din Arabia Saudită se confruntă zilnic cu o serie de restricții, inclusiv cu interzicerea călătoriilor fără permisiunea unui tutore de sex masculin. Pentru a face mai ușoară monitorizarea acestora, statul are o aplicație pe care atât Apple, cât și Google o au disponibilă în magazinele lor.

Cele două companii sunt aspru criticate de activiști pentru drepturile omului pentru că oferă o aplicație care permite bărbaților din Arabia Saudită să urmărească și să controleze orice mișcare a femeilor. Giganții sunt acuzați că susțin discriminarea de gen prin permiterea ca aceste aplicații să fie descărcate și să ruleze pe sistemele lor de operare.

Potrivit legii saudite, drepturile femeii sunt infinit mai puține decât cele ale bărbaților, iar fiecare femeie are un tutore de sex masculin care are control total asupra vieții sale. Acesta poate inclusiv să interzică femeii să părăsească țara.

Dacă înainte femeile trebuiau să arate un formular semnat de tutorele său pentru a putea părăsi țara, guvernul saudit a digitalizat acum sistemul de monitorizare a femeilor și le permite bărbaților să își supravegheze femeile online, prin sistemul Absher.

Multe dintre funcțiile aplicației sunt inofensive și întâlnite în orice țară civilizată, cum ar fi plata amenzilor de parcare sau reînnoirea permisului de conducere. Dar, pe de altă parte, odată cu introducerea numărului de pașaport al femeii în sistem, aplicația permite unui bărbat să controleze câte călătorii poate face o femeie în străinătate, cât timp va putea petrece departe de casă, ce aeroporturi poate folosi și, în acelaști timp, să îi interzică cu totul să plece din țară.

Atunci când femeia folosește pașaportul, o alertă este trimisă pe telefonul bărbatului, care află exact locația acesteia și poate fi întoarsă din drum.

Potrivit lui Rothna Bgeum, activistă Human Rights Watch, Apple și Google au reguli împotriva aplicațiilor care promovează amenințările și hărțuirea și susține că aplicații ca aceasta facilitează, de fapt, abuzul împotriva drepturilor omului, inclusiv discriminarea împotriva femeilor.

Yasmine Mohammed, o altă activistă pentru drepturile omului, susține că deși Apple și Google sunt cele mai progresiste companii de tehnologie, ele permit exercitarea unei misoginii arhaice. „Ce ironie. În vest, aceste tehnologii sunt folosite să îmbunătățească vieți și în Arabia Saudită sunt folosite pentru a pune în aplicare apartheidul de gen”, a spus ea.

Citește și:
Sursa: daily mail