Apple, Google, Tesla și alți giganți, dați în judecată pentru exploatarea copiilor din Congo

Apple, Google, Tesla și alți giganți, dați în judecată pentru exploatarea copiilor din Congo

O serie de companii tech, printre care și Apple și Google, au fost date în judecată pentru că ar fi exploatat copii din Congo pentru a-și crea produsele.

Unora dintre cele mai mari companii din Statele Unite li se aduc acum acuzații grave. În esență, acestea sunt acuzate că au fost complici în cazul morții a sute de copii africani care lucrau în minele de cobalt. Cei care au acționat în instanță sunt chiar familiile copiilor decedați.

Este vorba despre mai multe companii gigant americane: Apple, Google, Microsoft, Dell și Tesla. În esență, procesul acuză companiile că au ajutat și contribuit la moartea și vătămarea gravă a copiilor care susțin că lucrează în mine de cobalt, în lanțul lor de aprovizionare.

Familiile și copiii răniți caută despăgubiri pentru muncă forțată și compensații suplimentare pentru îmbogățirea pe nedreapt, supraveghere neglijentă și cauzarea intenționată de stres emoțional.

De ce au fost date în judecată Apple, Google și celelalte companii

Legătura dintre companii și minele de cobalt din Congo nu este una evidentă din prima. Totuși, cobaltul este un element esențial pentru fabricarea bateriilor reîncărcabile cu litiu folosite de produsele companiilor.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, a crescut și nevoia de cobalt. Astfel, cererea s-a triplat în ultimii cinci ani, iar studiile arată că se va dubla din nou până la sfârșitul lui 2020. De asemenea, peste 60% din cobalt vine din Republica Democrată Congo, una dintre cele mai sărace țări din lume.

Astfel, companiile sunt acuzate nu doar pentru că ar fi forțat copii să lucreze, ci aceștia ar fi fost și nevoiți să muncească în condiții periculoase. În cele din urmă, acestea au condus la moarte și vătămări grave.

Familiile susțin că unii dintre copii au fost uciși la prăbușirea unor tuneluluri, în timp ce alții au fost paralizați sau au suferit leziuni pe viață în urma unor accidente.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: