05 ian. 2019 | 14:17

Dacă uiți rapid numele oamenilor, aplicația asta vrea să te ajute

ACTUALITATE
Dacă uiți rapid numele oamenilor, aplicația asta vrea să te ajute
Alphr

Dacă ți s-a întâmplat să uiți numele unei persoane imediat ce acea persoană ți l-a spus, probabil că aplicația SocialRecall este exact ce aveai nevoie.

SocialRecall este o aplicație care folosește recunoașterea facială pentru a scana fețele oamenilor pe care i-ai mai întâlnit – și chiar fețele străinilor – și să îți spună cum se numesc aceștia.

„Doboară aceste bariere sociale pe care le avem cu toții cu privire la inițierea protocolului de a întâlni pe cineva”, a explicat fondatorul startup-ului SocialRecall, Barry Sandrew. Aplicația sa a fost testată pentru prima oară la un eveniment la care au luat parte 1.000 de oameni.

După ce un utilizator primea de la unul din organizatorii evenimentului o invitație să downloadeze Social Recall, acesta trebuia să facă două selfie-uri și să se conecteze la aplicație prin intermediu social media. Aplicația era însă activă doar într-o anumită zonă geografică. Dacă un utilizator îndrepta camera telefonului către fața unui participant la eveniment, aplicația îl identifica pe acesta din urmă, arătându-i numele și un link către profilul său de social media.

Cu toate astea, doar fețele persoanelor care și-au dat acordul să participe erau recunoscute, pentru a mai păstra ceva din ideea de intimitate. În plus, creatorii din spatele aplicației au spus că, după un eveniment de acest gen, datele utilizatorilor sunt șterse automat din sistem.

Startup-ul a creat aplicația pentru a-i ajuta pe oamenii care suferă de prosopagnosia, o boală care îi face pe oameni să nu poată recunoaște oamenii pe care i-au întâlnit. Profesorul de drept clinic Jason Schultz, de la New York University, care nu a fost implicat în realizarea aplicației, are însă dubii cu privire la aplicație. „Costul pentru toți cei pe care îi spraveghezi cu această aplicație este foarte, foarte mare, și nu cred că respectă politicile de consimțământ pe care le implică fotografierea oamenilor”.