Cum s-au panicat oamenii de fiecare dată când a fost vorba de tehnologie

Cum s-au panicat oamenii de fiecare dată când a fost vorba de tehnologie

Dacă ți-e teamă de felul în care noile tehnologii îți pot afecta sănătatea, află că nu ești singurul – și nici primul. Și nici nu va fi ultima dată în vremurile noastre.

Oamenii s-au temut pentru felul în care tehnologia le poate strica ochii încă din epoca victoriană. Cercetătoarea Gemma Almond, de la Swansea Uniersity, a explicat că popularizarea presei tipărite în anii 1800 a dus la o panică în masă în Marea Britanie, oamenii crezând că, fără îngrijiri speciale, oamenii vor orbi din pricina citirii ziarelor.

În zilele noastre, îngrijorările vin din alte direcții – de exemplu, cât de periculoasă este lumina albastră emisă de ecranele telefoanelor și laptop-urilor pe care le folosim.

În epoca victoriană, popularizarea presei tipărite a stârnit o oarecare isterie în privința sănătățiii publice. Într-un articol din The Morning Post din anul 1884 se arăta: „Cultura ochilor și a eforturilor de a îmbunătăți capacitatea de a vedea trebuie să devină o problemă de practică și considerație grijulie, altfel deteriorarea va continua, iar generațiile viitoare vor bâjbâi prin lume cu vederea slabă”.

În 1889, un articol din Illustrated London News trata în continuare problema: „La ce am ajuns?… Acum suntem informați de oamenii de știință că ochii folosiți atât de eficient de strămoșii noștri nu ne vor ajunge, și există o posibilitate ca Anglia să devină oarbă”. Alte publicații întrețineau panica, vorbind despre o așa-numită miopie urbană.

Sedentarismul crescut al vremurilor respective era, de asemenea, considerat un factor care ducea la înrăutățirea vederii. Transportul îmbunătățit însemna că mai mulți oameni stăteau jos, având astfel mai mult timp să stea să citească.

În pofida îngrijorărilor nenumărate ale epocii victoriene, britanicii nu au ajuns orbi cu toții. Astăzi, știrile cu privire la riscurile la care suntem expuși din cauza tehnologiei sunt bazate pe studii riguroase, nu doar pe speculații. Asta nu ne scapă de posibilitatea izbucnirii panicii generale (a se vedea cazul Balenei Albastre), așa că e reconfortant să știm că și pe vremuri se întâmpla ceva asemănător.

Citește și:
Sursa: Daily Mail