09 dec. 2019 | 15:52

Anunțul lui Firea despre vinieta pentru București: de când o să plătești taxa

ACTUALITATE
Anunțul lui Firea despre vinieta pentru București: de când o să plătești taxa

Anul următor vine cu taxă în București pentru anumite mașini. Gabriela Firea, primarul București, a anunțat de când va fi activă. Din fericire, nu chiar de la 1 ianuarie.

Pe 24 octombrie, Consiliul General al Municipiului București a aprobat introducerea vinietei Oxigen. A venit la propunerea Gabrielei Firea și trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie 2020. Sunt afectați șoferii care au mașini sub Euro 4. Mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului.

Totodată, autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021. Cât despre celelalte mașini, propunerea Gabrielei Firea a fost ca mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 să nu mai aibă voie deloc în București. Pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din 2024.

Vestea de acum e că primăria condusă de Firea va începe aplicarea vinietei Oxigen din martie. Ianuarie și februarie vor fi folosite pentru informarea cetățenilor și conștientizare.

Cât vei plăti pentru București, conform planului lui Firea

Accesul autovehiculelor cu masa mai mică de cinci tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

  • pentru masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, accesul fără restricții pe toate arterele;
  • pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este permis pe toate străzile din București numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aplică din 2021
  • pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen. Aici există și o excepție: dacă ai mașină non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 și această mașină e înmatriculată pe adrese din ZACA, mai ai voie să intri acolo doar până la 1 ianuarie 2021. Adică anul viitor trebuie să iei măsuri.

Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi. Pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi. Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de „împuterniciți ai primarului general”.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele