Cum faci din diesel euro 4 și 5 un euro 6 și eviți vinieta de București

Cum faci din diesel euro 4 și 5 un euro 6 și eviți vinieta de București

În Europa, când vine vorba de reducerea poluării din orașe, primele mașini vizate sunt cele diesel. În București, a trecut taxa Oxigen. Astfel, din 2020, mașinile non-euro și până la euro 4, vor intra la taxare. Dar există o speranță direct din Germania.

Motoarele diesel se dovedesc acum o povară pentru orașe și producători. Dar, în Germania, a început să fie promovat un dispozitiv care ar reduce emisiile cu 94%. Astfel, mașinile euro 4 și euro 5 ar putea trece drept euro 6 doar cu această reducere. Astfel, taxele ca cea din București ar fi evitate.

Sistemul din Germania se numește BNOx, iar grupul Baumot îl propune ca o soluție de modernizare care reduce emisia de oxizi de azot a motoarelor diesel cu mai mult de 90%. Astfel, mașina poate trece, în teste, drept un euro 6. Chiar dacă e doar euro 4.

Cât de realistă e folosirea unui astfel de sistem pentru motoare diesel

Pe un sistem Selective Catalyctic Reduction (SCR standard), conversia oxizilor are loc la temperaturi de evacuare de peste 220 °C. Acest sistem din Germania pentru motoare diesel educe emisia de oxizi de azot la o temperatură inferioară de funcționare – 150 °C. Totodată, asta ar funcționa în condiții normale de folosire, adică în trafic.

E important ca mașina să treacă testul în condiții normale, deoarece testarea va fi făcută în viitor în condiții normale de folosire. Iar într-un așa scenariu, pe motoare diesel, temperaturile gazelor de evacuare sunt semnificativ mai mici decât în ​​cazul metodelor anterioare de testare.

Dacă ar fi o acțiune a statutului, costurile de instalare pe motoare diesel ar fi de aproximativ 368 de milioane de euro. Aici ar intra 1,3 milioane de mașini diesel, 25.000 de autovehicule comerciale și 5.000 de autobuze. Compania care a dezvoltat dispozitivul susține că s-ar face însă o economie de jumătate de miliard de euro.

Mai trebuie reținut însă că BNOx nu permite trecerea de la euro 2 sau 3, deoarece echivalează doar SCR. Astfel, la alte capitole, ar putea fi probleme.

Sursa: G4Media