Anunțul Google care afectează 1,7 miliarde de utilizatori. Poți uita de parole

Anunțul Google care afectează 1,7 miliarde de utilizatori. Poți uita de parole

Cele mai bune telefoane cu Android au scanner de amprentă. Totodată, acest mod de autentificare a devenit suficient de larg răspândit ca să înlocuiască parolele. De unde și strategia Google de-a le permite utilizatorilor să folosească amprenta pentru serviciile sale. Și vorbim de circa 1,7 miliarde de utilizatori.

Google, ca oricare altă companie cu servicii digitale, urăște parolele, pentru că oamenii sunt incapabili să folosească unele bune. Astfel, de ceva timp, Chrome îți poate sugera parole bune. Totodată, poți sincroniza parolele între desktop și telefon sau tabletă. Acum, Google duce lucrurile un pic mai departe.

Conform companiei, noile tehnologii de autentificare depășesc parolele clasice în performanță și ușurință în utilizare. Anumite servicii Google vor folosi autentificare biometrică sau codul de pe telefon ca să nu mai trebuiască să ții minte parole.

Cum va funcționa strategia Google de-a înlocui parolele cu amprenta

parole Google autentificare amprenta

Dacă vrei să încerci noua funcționalitate, poți vizita site-ul passwords.google.com și să permiți autentificarea cu amprent în Chrome. Astfel, ai acces la toate conturile pe care browserul le știe, iar tu nu trebuie să-ți mai faci griji de parole.

Procesul funcționează și dacă telefonul ți-l blochezi cu un cod, dar amprenta pare mai futuristă. Oricum, avantajul ar fi că datele despre autentificarea biometrică sunt stocate local și protocolul FIDO2 folosit de Google e mai eficient decât parolele clasice.

Dispozitivele compatibile sunt toate cu scanner de amprentă și Android 7 sau mai nou. Practic, aproape toate telefoanele cu Android disponibile pe piață.

Ce face Google acum e o premieră pentru companie. Îți permite să folosești atât în serviciile web, cât și în aplicațiile de pe telefon amprenta. În următoarea perioadă vor fi suportate mai multe servicii. În câțiva ani, probabil vom și uita de topuri cu parole proaste și toate vor fi administrate prin telefon. Mai ales că, în 2019, Apple a promis și-o opțiune nouă de-a te autentifica fără cont pe anumite site-uri.

Sursa: The Verge