Înșelătoria de pe Android care îți descarcă bateria și consumă datele

Înșelătoria de pe Android care îți descarcă bateria și consumă datele
Teodora Tudosie
Teodora Tudosie
16:31 22.03.2019

Android are peste două miliarde de utilizatori în fiecare lună și 37% dintre dispozitivele conectate la internet de pe planetă.

O nouă înșelătorie a fost descoperită care manipulează dispozitivele Android. Atacatorii au putut astfel face bani de pe urma utilizatorilor. Neregula a fost la nivelul bannerelor de reclame din aplicațiile sistemului de operare.

Descoperirea a fost făcută de firma de detectare a fraudei Protected Media și jurnaliștii de la BuzzFeed.

Schema se rezuma la suprapunerea mai multor reclame video în spatele bannerelor tipice. Aceste reclame extra erau înregistrate ca vizionate de utilizator și generau astfel venituri pentru cei care le-au pus acolo. Deși utilizatorii Android nu le vedeau.

Aceste vizionări au afectat bateria dispozitivelor. Smartphone-urile afectate s-au descărcat mult mai rapid, ca și cum utilizatorii ar fi vizionat multiple videoclipuri la rând.

Mai mult, cei cu telefoane cu Android ar fi putut fi afectați și din perspectiva datelor mobile. Acestea erau și ele consumate mult mai repede în timp ce utilizatorii foloseau dispozitivele.

Încă știm câte telefoane au fost afectate, totuși.

Acest tip de fraudă este cunoscut sub numele de Ad Stacking. Astfel de reclame ascunse, în valoare de zeci de milioane de dolari, rulează în fiecare lună.

Cine ar putea fi în spatele înșelătoriei pe Android

Protected Media a analizat dovezi video, cod și alte informații pentru a investiga problema.

Compania care pare a fi de vină este Aniview, care rulează o platformă de reclame video și subsidiara sa OutStream Media. Aniview a negat că ar fi implicată în vreun fel. Spune că de vină ar fi fost un actor rău-intenționat terț care a creat un cont pe platformă, pe care a exploatat-o. Astfel, utilizatorii Android au avut de suferit.

„Nu ar trebui să fim învinovățiți pentru folosirea nepotrivită a platformei noastre”, a declarat compania.

Mai multe companii de tehnologie ca Aniview au fost implicate sau chiar au început ele însele înșelătorii similare în trecut, potrivit Protected Media.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI