17 ian. 2019 | 12:40

Android Q: ce noutăți importante aduce sistemul de operare

ACTUALITATE
Android Q: ce noutăți importante aduce sistemul de operare

Android Q este următoarea variantă a sistemului de operare creat de Google. Cu toate că nu îi știm încă numele, avem ceva informații despre ce vom vedea nou în acest ecosistem.

După cum știi deja, fiecare nouă versiune de Android poartă nume de desert. Dacă acum suntem la varianta Pie și am trecut de Oreo și de Nougat, în ultimii ani, nu știm încă ce desert ar putea folosi Google de data asta. Știm, însă, câteva lucruri despre funcționalitatea noului sistem de operare.

Cei de la XDA susțin că au obținut o variantă foarte de bază a sistemului de operare, iar cel mai important aspect este tema întunecată, aplicată la nivelul întregului sistem. Funcția va fi deosebit de utilă dacă ai un telefon cu ecran AMOLED – temele întunecate ajută la economisirea bateriei. Desigur, e și o chestiune de gusturi – sunt multe persoane, între care mă număr și eu, care așteaptă o temă întunecată funcțională pentru Android.

Există și o opțiune care îți poate transforma dispozitivul într-un desktop. Aceasta se regăsește între opțiunile pentru dezvoltatori și presupune forțarea unui mod desktop experimental pe display-uri secundare. Sunt șanse să nu apară opțiunea într-o variantă finală a lui Android Q, dar e important că Google ia în considerare oferirea unei alternative de tipul Samsung DeX.

Alte lucruri descoperite de XDA sunt destul de minore. Apare o schimbare ceva mai importantă în cazul confidențialității. De acum, vei putea limita permisiunile pentru locație și altele similare, astfel încât aplicațiile să le poată folosi doar atunci când sunt active și nu în fundal.

Având în vedere că primul preview public pentru Android P a fost disponibil în mai 2018, iar varianta completă a apărut în august, n-ar trebui să-ți faci speranțe că vei vedea foarte curând Q pe piață.