Alegeri prezidențiale 2019 | Cum afli în timp real ce se întâmplă la vot

Alegeri prezidențiale 2019 | Cum afli în timp real ce se întâmplă la vot

Da, am ajuns și la turul al doilea la alegeri prezidențiale, în care se vor înfrunta Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Diaspora a început deja să voteze de vineri, iar, dacă ești în România, vei merge la vot duminică, 24 noiembrie. Până atunci, îți propun câteva site-uri și aplicații de încredere, pentru a fi mereu la curent cu ce se întâmplă. Poți vedea cum se desfășoară votul în timp real.

Dacă vrei să fii la curent permanent cu ce se întâmplă la alegerile prezidențiale, ai la dispoziție mai multe site-uri și aplicații. Prezența la vot, spre exemplu, o vezi în timp real AICI, pe site-ul oficial al BEC – Biroul Electoral Central.

Poți vedea acolo și numărul românilor care au votat în străinătate, diaspora având la dispoziție trei zile pentru a vota, la fel ca-n primul tur. Există, însă, și câteva tool-uri de monitorizare independente. Au fost create de specialiștii Code for Romania și sunt extrem de utile.

Alegeri prezidențiale 2019 | Ce trebuie să faci să știi tot ce se întâmplă la vot

Mai mulți voluntari programatori din organizația Code for Romania au creat o aplicație și două site-uri pe care le poți accesa gratuit ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă la alegerile prezidențiale.

  • VotDiaspora.ro – platforma digitală care din 2016 până azi a ajutat mai mult de 260.000 de români din diaspora să voteze
  • MonitorizareVot – singura aplicație de mobil din România, utilizată de trei ani de către observatorii independenți pentru monitorizarea procesului electoral. O găsești și pe iOS și pe Android
  • RezultateVot.ro – platformă online pusă la dispoziție în mod gratuit oricărui cetățean pentru a consulta în timp real rezultatele votului din România

Aplicația e disponibilă atât pe iOS, cât și pe Android și și-a dovedit utilitatea și la alegerile precedente. De asemenea, site-ul VotDiaspora.ro are, între altele, pașii pe care trebuie să îi urmeze românii din diaspora pentru a putea vota în străinătate. Sunt informații utile despre actele necesare pentru vot dar și un tool digital prin intermediul căruia găsești cu ușurință cea mai apropiată secție de votare.

RezultateVot.ro este platforma care „traduce” datele oferite de către Biroul Electoral Central într-un mod în care poți vedea rapid și în timp real informații precum prezența la vot, agregată din țară și diaspora, cât și rezultatele votului exprimat în funcție de candidat.

În plus, www.rezultatevot.ro oferă live informații din aplicația Monitorizare Vot despre activitatea observatorilor independenți.

Monitorizare Vot este un proiect unic în România – și unul dintre singurele din lume – utilizat până acum la observarea votului independent de mai mult de 6.800 de observatori acreditați. Prima versiune de Monitorizare Vot s-a lansat în 2016 la alegerile parlamentare și la nici șase luni a fost premiat drept cel mai bun proiect de participare civică la Gala Societății Civile.

Citește și: