27 mart. 2019 | 11:08

Alcoolul fals care te amețește bine fără să te îmbete

ȘTIINȚĂ
Alcoolul fals care te amețește bine fără să te îmbete

Oricum ai privi-o, alcoolul are dezavantajele sale atunci când îl consumi, cum ar fi că te poate da gata înainte să îți dai seama.

Alcoolul este modalitatea pe care mulți oameni o aleg pentru a se distra atunci când se află la o petrecere sau pentru a relaxa când vin de la muncă. Doar că între amețeală și beție e o linie fină, pe care mulți oameni o trec fără să realizeze. Un pahar în plus poate atrage după sine o posibilitate ridicată de a lua decizii proaste, regretabile. Mai mult, mahmureala de a doua zi nu merită distracția de moment. Iar mai rea decât mahmureala este boala – alcoolul poate duce la mai multe afecțiuni, printre care dependența de alcool. bolile cardiace și diferite tipuri de cancer.

Dar cum ar fi să existe un tip de alcool care să îți ofere toată amețeala dinaintea stării de beție fără beția propriu-zisă? Omul de știință David Nutt a petrecut mai mult de un deceniu dezvoltând un tip de alcool sintetic numit Alcarelle. El este convins că Alcarelle le va putea permite oamenilor să se bucure de beneficiile alcoolului fără să se expună și riscurilor aferente (de la mahmureli la cancere cauzate de consumul excesiv de alcool).

Nutt crede că moleculele modificate din alcoolul său sintetic pot interacționa cu corpul uman fără să atragă după ele efecte negative. „Știm unde anume în creier alcoolul are efectele sale bune și cele rele, și care receptori anume le mediază – Gaba, glutamatul și alții, precum serotonina și dopamina”, a subliniat Nutt. „Efectele alcoolului sunt complicate, dar… poți ținti către părțile din creier pe care vrei să le țintești”.

Cercetătorul caută acum să îi ofere moleculei de alcool sintetic un soi de „efect de vârf”, care să îl facă pe consumator să nu treacă de linia dintre amețeală și beție. De asemenea, încearcă să elimine orice proprietăți toxice ale acesteia, pentru a preveni problemele de sănătate.

Dacă Nutt reușește să își perfecționeze creația, analistul Jonny Forsyth crede că industria alcoolului va primi cu brațele deschise alternativa. „Industria investește din ce în ce mai mult în alternative ale alcoolului”, a spus Forsyth.