Acuzațiile grave pe care Huawei le aduce Statelor Unite

Acuzațiile grave pe care Huawei le aduce Statelor Unite

Războiul comercial dintre Statele Unite și China nu s-a încheiat, iar Huawei aduce acum acuzațiii destul de grave la adresa statului american.

Compania chineză a emis un comunicat de presă în care spune că Statele Unite ar „folosi orice instrument pe care îl au la dispoziție” pentru a-i distruge afacerile. Printre acestea s-ar număra și mai multe acțiuni ilegale.

Huawei susține acum că SUA ar fi coordonat atacuri cibernetice asupra companiei pentru a se infiltra în sistemele sale informaționale.

De asemenea, gigantul tech chinez crede că americanii ar fi încercat și să-i amenințe și intimideze angajații. Astfel, susține că anumite persoane din staff-ul său ar fi fost de reținuți pe nedrept. Mai mult, Huawei crede și că agenți FBI ar fi fost trimiși la locuințele angajaților săi pentru a-i presa pe aceștia să dea informații despre companie.

Totuși, compania chineză nu a oferit nicio dovadă în acest sens.

Care este relația actuală dintre SUA și Huawei

În mai 2019, președintele Donald Trump a pus compania pe lista neagră în Statele Unite. De atunci, s-a răzgândit de mai multe ori în ceea ce privește modul de acțiune.

Departamentul Comerțului din SUA a primit peste 130 de aplicații de la companii care voiau să primească acordul să vândă bunuri americane către Huawei. Asta vine în contextul în care președintele Donald Trump a anunțat că anumite vânzări ar urma să fie permise. Este vorba despre acele vânzări care nu ar putea ridica probleme de securitate națională.

Totuși, în ciuda acestei declarații, niciuna dintre aceste 130 de companii n-a primit licența. Motivul principal ar fi că nimeni nu prea știe cum să procedeze, nici măcar președintele Trump. William Reinsch, un fost oficial din cadrul Departamentului Comerțului, spune că nimeni din ramura executivă nu știe ce vrea Donald Trump, astfel că le-ar fi teamă să acționeze în necunoștință de cauză.

Citește și:
Sursa: BBC