Acest schelet artificial îi ajută pe oamenii cu handicap să meargă din nou

Acest schelet artificial îi ajută pe oamenii cu handicap să meargă din nou

Oamenii de știință francezi au reușit să creeze un exoschelet robotic care le permite persoanelor paralizate ce-l poartă șansa de a merge din nou. Cum funcționează mai exact acest dispozitiv inovator?

Primul pacient care a testat invenția cercetătorilor se numește Thibault are 30 de ani și a rămas paralizat complet în urma unui accident dintr-un bar din care s-a ales cu coloana fracturată. Din dorința de a-și recăpăta mâinile și picioarele înapoi acesta a testat exoscheletul creat de cercetătorii francezi, care spre deosebire de metodele clasice de recuperare nu presupune operații de reconstituirea nervilor care trec prin coloană.

În spatele acestei invenții miraculoase se află o echipă de cercetători de la Universitatea din Grenoble care a dezvoltat dispozitivul în 2017. Însă, Thibault este primul pacient care a reușit să-și miște atât mâinele cât și picioarele cu ajutorul acestui exoschelet.

Cum a fost pus acest schelet pe om

Pacientul a primit două implanturi care au fost atașate pe anumite puncte cheie ale creierului, care preiau semnalele electrice, le interpretează și le transformă în mișcări ale exoscheletului.

Chiar dacă Thibault a reușit în cele din urmă să meargă cu ajutorul exoscheletului, lucrurile nu au fost atât de simple la început pentru el. Inițial electrozii au fost folosiți pentru a mișca un personaj într-un joc video de pe ecran, pentru a antrena computerul să recunoască semnalele pe care Thibault le transmitea pentru activitatea de a merge.

Apoi, Thibault a început testele pe exoschelet, în cadrul căruia trebuia să-și miște mâinile într-un spațiu tridimensional, lucru despre el spune că a fost foarte dificil.

Cu toate acestea Thibault nu poate să plece din laborator pe propriile picioare, deoarece exoscheletul este suspendat de tavan. Astfel, acesta reușește să ofere echilibru pacienților.

De asemenea, exoscheletul nu este atât de dezvoltat încât să permită efectuarea unor mișcări rapide. Însă, cercetătorii speră să perfecționeze dispozitivul pe viitor astfel încât să le permită pacienților să ridice obiecte cu mâinile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: