Această planetă din sistemul nostru solar are un secret important

Această planetă din sistemul nostru solar are un secret important

Până acum se credea că Jupiter e planeta cu cei mai mulți sateliți naturali, însă se pare că Saturn a reușit să o detroneze la acest capitol. Numărul sateliților care orbitează în jurul planetei Saturn ajunge la 82.

Astronomii au descoperit de curând, cu ajutorul telescopului Subaru din Hawaii, încă 20 de luni despre care nu se știa ca orbitează pe inelele lui Saturn. În comparație cu Saturn, Jupiter are doar 79 de sateliți naturali, adică cu trei mai puțini.

Fiecare dintre lunile descoperite pe orbita din jurul lui Saturn au un diametru de aproximativ cinci kilometri (trei mile), iar 17 dintre acestea au direcții retrograde, ceea ce înseamnă că se deplasează în jurul lui Saturn în direcția opusă rotației planetei. Mai mult, se pare că au nevoie de mai bine de trei ani pentru a finaliza o singur ocol al planetei Saturn.

De asemenea, cele 17 luni aparțin grupului Norse (un grup mare de sateliți neregulati ai lui Saturn), iar alte trei – care sunt cele mai apropiate de planeta – se aliniază grupului Inuit.

Saturn a devenit planeta cu cei mai mulți sateliți naturali

„Studierea orbitelor acestor luni poate dezvălui originile lor, precum și informații despre cum s-a format planeta Saturn”, a declarat dr. Scott Sheppard, de la Carnegie Institution for Science din Washington DC și cel care a condus echipa de cercetare.

Cât despre modul în care s-au format aceste luni, oamenii de știință cred că acestea sunt, de fapt, rămășițele rupte de la cel puțin trei corpuri mai mari. Aceste obiecte mai mari au fost distruse de coliziuni, fie între lunile distincte, fie cu obiecte exterioare, cum ar fi asteroizii care trec.

„Aceste luni au orbite destul de înclinate spre Saturn și sunt destul de departe, așa că nu credem că s-au format cu planeta, credem că au fost capturate de planeta în trecut”, a mai spus dr. Sheppard.

De asemenea, echipa de cercetători care a făcut această descoperire a inițiat un concurs pentru numirea lunilor. Așa că dacă ai o idee bună, tot ceea ce trebuie să faci este să faci este să intri pe Twitter și să lași un mesaj care sa fie adresat ”@SaturnLunacy” și care să includă neapărat ”#NameSaturnsMoons”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: