Aceasta e prima operație pe creier realizată prin 5G

Aceasta e prima operație pe creier realizată prin 5G

Un chirurg chinez a reușit să facă prima operație din lume de la distanță, pe un pacient uman, cu ajutorul tehnologiei 5G.

Astfel, Dr. Ling Zhipei a operat pe un creier uman care se afla la aproape 3.000 de kilometri distanță. Pacientul suferea de Parkinson și a fost supus unei proceduri prin care medicul i-a implantat un dispozitiv care se ocupă cu stimularea cerebrală profundă.

Operația a durat trei ore și a fost un succes. Aparent, pacientul „se simte bine”, a spus doctorul.

Medicul care a reușit performanța a controlat instrumentele care se aflau în Beijing tocmai din Hainan, aflat la aproape 3.000 de kilometri distanță. Totul printr-un computer care folosea tehnologie 5G, cu sprijinul China Mobile și Huawei.

„Lucrez pe rând în Beijing și Hainan, iar operația a avut loc în timpul rotației mele în Hainan”, a explicat doctorul. Aparent, pacientul ar fi trebuit operat de urgență și nu a putut fi transportat la Hainan. „Rețeaua 5G a rezolvat probleme precum lag-ul video sau delay-urile controlului remote pe care le-am experimentat cu rețeaua 4G. Asta a asigurat o operație aproape în timp real”, a adăugat Dr. Zhipei.

Prima operație 5G pe un cobai

În ianuarie 2019, tot în China a fost făcută prima operație la distanță cu ajutorul tehnologiei 5G. De data aceasta, pacientul a fost un animal de laborator. Atunci, medicii au îndepărtat cu succes ficatul cobaiului.

Aceste două reușite reprezintă un pas important spre dezvoltare. Oferă posibilitatea ca medicii de la spitale importante să poată realiza operații de la distanță în cazul pacienților din zone în care medicii nu sunt foarte pricepuți. De asemenea, tehnologia 5G nu prea lasă loc de greșeli. Permite chirurgilor să lucreze ca și cum ar fi prezenți în sala de operație. „Abia simți că pacientul se află la 3.000 de kilometri distanță”, a mai spus Dr. Ling Zhipei.

Sursa: Geek
Etichete: