Zuckerberg vrea să folosească Bitcoin ca să transforme Facebook

Zuckerberg vrea să folosească Bitcoin ca să transforme Facebook

Mark Zuckerberg a spus că Bitcoinul ar putea să ajute platforma Facebook în viitor, ca parte a inițiativei sale de a face un Facebook mai bun pentru toți.

Zuckerberg deja și-a anunțat angajamentul de a repara Facebookul, care a luat forma rezoluției sale pentru 2018. El a explicat într-o postare pe Facebook că problema internetului este că devine prea centralizat și controlat doar de câteva companii uriașe, printre care și Facebook.

„Mulți dintre noi am intrat în tehnologie deoarece credeam că poate fi o forță de descentralizare, care le oferă oamenilor puterea”, a scris el. „În anii 1990 și 2000, majoritatea oamenilor credeau că tehnologia va fi o forță de descentralizare. Dar, astăzi, mulți oameni și-au pierduta speranța în acea premisă. Cu creșterea unui număr mic de companii mari de tehnologie – și cu guvernele care folosesc tehnologia pentru a urmări cetățenii – mulți oameni cred că tehnologia mai degrabă centralizează puterea decât o descentralizează”.

Pentru a combate acest lucru, Zuckerberg crede că Bitcoin și alte tehnologii pot veni în ajutor. Criptomonedele își trag puterea din sisteme centralizate și apoi o redau oamenilor. Problema este că sunt mai dificil de controlat. „Sunt interesat să merg mai departe și să studiez aspectele pozitive și negative ale acestor tehnologii, și cum să le folosim mai bine în serviciul nostru”, a mai scris el.

Mențiunea criptomonedelor se referă probabil la blockchain, tehnologia care alimentează tipurile de criptomonede, precum Bitcoin. Permite informațiilor de tipul „cine posedă Bitcoin” să fie distribuite către mai multe computere în loc să fie centralizate într-un singur loc.

Alți experți în tehnologie au sugerat că blockchainul ar putea deveni revoluționar dincolo de criptomonede. Ar putea fi folosit pentru a depozita și alte tipuri de informații. Acestea nu ar fi controlate de vreo companie anume, astfel încât ar fi independente de giganți precum Facebook.

Criptomonedele ar putea fi utile pentru planul lui Zuckerberg de a repara Facebookul și de a descentraliza internetul. Singura problemă este că cele două ambiții par să se bată în cap oarecum. Poate va găsi totuși o cale să facă din Facebook un loc mai bun pentru cei două miliarde de utilizatori.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Independent