Țara care ar putea băga în faliment ZTE. Parlamentarii au votat deja

Țara care ar putea băga în faliment ZTE. Parlamentarii au votat deja
Răzvan Băltărețu
Răzvan Băltărețu
11:21 19.06.2018

În aprilie, au apărut primele informații despre conflictul americanilor cu ZTE și Huawei. Trump a promis chinezilor că-i ajută și compromisul a fost o amendă imensă. Senatul american a decis să meargă însă până la capăt cu interdicțiile.

În aprilie, departamentul de comerț american a impus o interdicție de șapte ani pentru companiile care vând produse și servicii companiei ZTE. Acțiunea americanilor a dus la un blocaj pentru ZTE, care obține o parte din tehnologie de la companii americane. Estimarea era că aceste companii americane furnizează 25% până la 30% din componentele folosite în echipamentele chinezilor.

În mai, Donald Trump a promis că embargoul economic programat pe o perioadă de șapte ani ar putea fi anulat, dacă se ajunge la un consens cu autoritățile chineze.

Senatul a trecut peste înțelegerile pe care Trump ar fi vrut să le aibă cu chinezii și a votat reinstituirea interdicției. Motivația ar fi că ZTE e un pericol pentru siguranța națională.

O declarație comună a trei senatori motivează votul și cere reprezentanților să voteze la fel, iar intedicția să revină. „Credem că a fost destul de clar că ne dorim să protejăm locurile de muncă și securitatea Americii în special în tratative cu țări ca China, care a demonstrat în timp că nu-i pasă prea mult de niciunul dintre aceste lucruri”.

Au fost 85 de voturi pentru și 10 împotrivă pentru a reveni la interdicție. Dacă legea trece, ZTE ar putea ajunge în situația în care nu va mai putea vinde telefoane. În prezent, folosește Android furnizat de Google. Versiunea open source nu beneficiază de Play Store, coloana vertebrală a sistemului, dar nici de serviciile Google.

Dacă America va impune o asemenea interdicție și Android ar fi catalogat drept un produs american, atunci ZTE nu ar mai avea voie șapte ani să-l folosească. Într-o situație similară este și Huawei, care deja lucrează la un sistem de operare alternativ.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: The Verge