YouTube a ajuns să mineze monede de tip Bitcoin pe calculatorul tău

YouTube a ajuns să mineze monede de tip Bitcoin pe calculatorul tău

Din ce în ce mai multe site-uri ajung să mineze monede virtuale de tip Bitcoin folosindu-ți calculatorul, iar YouTube e cel mai nou exemplu.

YouTube este cel mai nou exemplu de site care îți folosește resursele calculatorului și îți încarcă factura la curent pentru a mina monede virtuale de tip Bitcoin.

Din fericire, nu site-ul în sine face asta, pentru că Google are suficienți bani încât să nu depindă de Bitcoin sau de alte monede virtuale pentru supraviețuire. Scriptul a fost descoperit în reclame încărcate de site în pagina pe care o vizitezi. Acestea au început să apară încă de marți, când utilizatorii site-ului s-au plâns că programele antivirus detectează activități de minare de criptomonede. Acestea apăreau indiferent de browserul folosit și doar pe YouTube.

Vineri, cercetătorii în securitate de la Trend Micro au descoperit că sunt câteva reclame care abuzează de platforma Google DoubleClick, pentru a mina monede virtuale pe seama utilizatorilor din Japonia, Franța, Spania, Italia sau Taiwan.

Reclamele conțin cod JavaScript care minează moneda virtuală Monero. În 9 din 10 cazuri, reclamele folosesc codul JS disponibil de la Coinhive. În restul situațiilor, reclamele folosesc coduri private de minerit, care îi ajută pe atacatori să scape de comisionul de 30% pe care trebuie să îl ofere celor de la Coinhive. Ambele scripturi folosesc 80% din puterea de procesare a calculatorului, astfel că ți-ai da seama rapid că ceva nu e în regulă.

Cei de la Trend Micro spun că e imposibil de aflat câte monede virtuale au fost generate în această campanie, care a început pe 18 ianuarie.

Astfel de activități de minerit au devenit din ce în ce mai vizibile. Din fericire, asemenea atacuri nu vin însoțite și de viruși malware sau spyware, ci doar îți supun calculatorul unui nivel de stres ridicat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: