Xiaomi se preface că rezolvă o problemă, dar situația e alta

Xiaomi se preface că rezolvă o problemă, dar situația e alta

Acum puțin timp, Xiaomi a fost prinsă cu mâța-n sac, după ce a mărit nejustificat timpul necesar de așteptare pentru deblocarea bootloader-ului.

Pare că dezvoltatorii de telefoane nu mai sunt la fel de dornici ca pe vremuri să colaboreze cu comunitatea de dezvoltatori. Huawei nu mai permite utilizatorilor să își deblocheze bootloader-ul pe telefoanele sale, iar Xiaomi te șicanează grav dacă vrei să faci asta.

Utilizatorii de telefoane ale producătorului chinez au descoperit, cu stupoare, că timpii de așteptare pentru deblocare au ajuns la 1.440 de ore, adică vreo două luni. Mai multe dispozitive suferă de această problemă, inclusiv ”flagship-ul minune” Poco F1. În cazul noului telefon, timpul de așteptare a scăzut la trei zile, însă celelalte telefoane rămân cu problema celor două luni.

Compania susține că împiedicarea deblocări bootloader-ului este o măsură benefică, deoarece sunt retaileri neoficiali care instalează malware sau software prost pe telefoanele Xiaomi vândute pe diversele piețe din lume.

Motivarea oficială e una rezonabilă, însă utilizatorii ar putea fi apărați sau informați cu privire la astfel de modificări și în alte moduri mai puțin restrictive. Altfel, blocarea bootloader-ului nu e decât o metodă de a te ține captiv într-un ecosistem pe care ai vrea să îl modifici după bunul plac, că doar ai dat ceva bani pe telefonul respectiv.

Pentru a debloca bootloader-ul unui Xiaomi, trebuie să folosești unealta proprie a companiei. Odată ce faci asta, vei avea de așteptat o perioadă de timp pentru a putea face deblocarea, iar oficial, Xiaomi spune că face asta ca să-i combată pe cei care vor să vândă telefoane cu software modificat.

Așteptarea pentru deblocare era cu atât mai problematică cu cât noul telefon-minune al chinezilor a venit la pachet cu anunțul că Xiaomi va oferi susținere comunității de dezvoltatori din jurul Poco F1.

Citește și: