26 iun. 2018 | 10:36

Windows 98 aniversează 20 de ani de la lansare

ACTUALITATE
Windows 98 aniversează 20 de ani de la lansare

Unele dintre funcțiile pe care le folosești în prezent în sistemul de operare al Microsoft au debutat odată cu apariția lui Windows 98.

Au trecut 20 de ani de când a fost lansat Windows 98, un sistem de operare prin care Microsoft își prezenta viziunea despre ce ar trebui să facă un calculator. La vremea respectivă, însă, sistemul nu era considerat neapărat revoluționar, ci părea mai degrabă un mic update față de predecesorul 95. Totuși, au fost destule modificări de care încă beneficiem și azi.

Meniul Start a apărut în varianta 95, dar posibilitatea de personalizare a acestuia a sosit în Windows 98; astfel, puteai să îți adaugi programele folosite frecvent în partea de sus a listei, dar puteai crea și un folder pentru favorite. Noul meniu a introdus și posibilitatea de folosire a mai multor utilizatori pe același calculator, datorită meniului log-off/ log-on.

Un update din Paintbrush, disponibil în Windows 98, îi ajuta pe utilizatori să-și salveze fișierele în formate JPEG, GIF și PNG, pe lângă BMP și PCX. Tot în cadrul aceluiași sistem de operare a apărut pentru prima dată suportul pentru USB. Standardele s-au mai schimbat între timp, dar începutul a fost acum 20 de ani și a deschis o mulțime de orizonturi în ceea ce privește conectarea diverselor dispozitive la PC.

Cei de la Microsoft par să fi fost destul de vizionari, deoarece aveau în minte ideea înlocuirii televizorului clasic cu un calculator. Windows 98 a fost primul sistem de operare al companiei care oferea suport pentru DVD-uri, dar și primul care era compatibil cu TV tunere. Datorită conectivității USB, o mulțime de TV tunere puteau fi conectate rapid și utilizatorii își puteau transforma rapid PC-ul într-un televizor.

Într-adevăr, interfața sistemului de operare a fost aceeași de pe Windows 95, însă adevăratele schimbări au fost dincolo de aspect și au fost chiar mai însemnate pe termen lung.