Windows 10 poate fi spart de hackeri printr-o metodă stupid de simplă

Windows 10 poate fi spart de hackeri printr-o metodă stupid de simplă

Windows a avut, tradițional, mai multe probleme cu hackerii decât oricare alt sistem de operare. Windows 10 nu e o excepție.

Windows 10 poate fi accesat de hackeri prin Cortana. Asistentul digital e preinstalat pe orice computer cu Windows 10. Conform unei cercetări de securitate cibernetică, asistentul a ajuns o poartă de acces pentru hackeri care vor să preia controlul asupra sistemului de operare.

Conform McAfee, Cortana poate fi activată chiar din lock screen și să execute software periculos pentru PC. Problema, dacă mai poate fi vorba de așa ceva, e că un hacker care ar vrea să facă asta ar avea nevoie de acces fizic la PC. Asta nu-i chiar o dificultate mare, mai ales când ținta poate fi una importantă. Odată ce are acces de tipul acesta, Cortana poate fi exploatat cu fișiere încărcate de pe un stick USB.

Controlul pe care hackerii îl pot avea apoi se duce până la resetarea parolei unui PC cu Windows 10. Vulnerabilitatea pentru Windows 10 descoperită de companie se bazează pe capacitatea Cortana de-a asculta comenzi indiferent de starea în care se regăsește computerul (mai puțin când e închis), inclusiv când e blocat.

Recomandarea McAfee e ca asistentul să fie oprit. Totodată, Microsoft a început să livreze o actualizare care să rezolve această problemă.

Chiar dacă soluția în acest caz a fost aplicată înainte ca lucrurile să scape de sub control, nu doar Microsoft are un asistent digital. Atât Google și Amazon, cât și Apple și Samsung folosesc așa ceva și mizează mult pe zona aceasta.

Partea și mai proastă, care va da multe bătăi de cap companiilor de securitate cibernetică, e că acești asistenți pot controla diverse gadgeturi din casă. Amazon, de exemplu, îl are pe al său (Alexa) preinstalat pe boxe inteligente. Totodată, îl vinde ca serviciu pentru telefoane și nu numai.

Citește și:
Sursa: McAfee