Windows 95 pe telefon e sistemul de operare pentru nostalgici

Windows 95 pe telefon e sistemul de operare pentru nostalgici

Windows 95 regândit ca sistem de operare pentru telefoane e cea mai nouă găselniță care sigur o să-ți atragă atenția. O interfață veche, aplicată pe un dispozitiv nou nu e ceva ce vezi în fiecare zi.

Windows ca sistem de operare pe telefoanele smart nu e o noutate, dar o versiune de acum 23 de ani a Windows-ului e ceva la care nu te gândești.

Canalul de YouTube 4096 a făcut-o, însă, în locul tău, iar rezultatul nu e chiar atât de dubios precum sună la prima vedere. Un videclip publicat pe YouTube arată cum ar arăta Windows 95 pe un smartphone și e mai interesant decât părea cândva pe un computer desktop.

Windows 95 a fost destul de popular la vremea lui. Nu la fel de popular ca Windows XP, desigur, dar a fost inovator, eficient, iar astăzi încă mai sunt câteva calculatoare și chiar în instituții importante ale unor state precum SUA și Taiwan, care încă mai rulează Windows 95, deși nu mai există de mult suport pentru el.

Dar ce-ar fi dacă am face puțină teorie contrafactuală și ne-am gândi cum arăta bătrânul sistem de operare pe un telefon Samsung, spre exemplu, în loc de Android.

În videoclipul prezentat, Windows 95 Mobile pare să aibă toate funcțiile necesare unei rulări accesibile și rapide. Conceptul în sine e puțin ciudat, dar poate că e doar o chestiune de obișnuință. Același lucru l-ai simțit și atunci când ai trecut de un sistem de operare la altul pe laptop sau chiar de la o versiune învechită a Windows-ului la una nouă.

După cum vezi mai jos, Windows 95 Mobile are toate elementele grafice specifice bătrânului sistem de operare, precum taskbar-ul și Meniul de Start, clasicele pictograme ale folderelor și chiar fundalul acela cenușiu al ferestrelor care acum a trecut la aplicații. Este prezent chiar și asistentul virtual Clippy.

Și să nu crezi că lipsește vreuna dintre aplicațiile tale îndrăgite precum WhatsApp, Twitter sau Skype, pe care le regăsești și pe acel sistem aparent atât de antic.

În fond, e o chestiune de gusturi. Nu toată lumea îndrăgește o interfață de felul acesta, mai ales după ce am fost obișnuiți cu Android sau iOS și chiar cu cele mai tari versiuni ale sistemului de operare Microsoft, Windows 7 și Windows 10. Cum ar fi să ai Windows 95 Mobile pe un Samsung S9, cel mai nou și vârful de gamă al gigantului sud-coreean? Mai ales când se mai anunță și lansarea versiunii complete a lui Android P.

Sursa: The Next Web