Windows 8 se pregătește să intre pe „culoarul morții”

Windows 8 se pregătește să intre pe „culoarul morții”

Windows 8 nu e chiar atât de bătrân pe cât ai crede, dar Microsoft pare că vrea să scoată sistemul de operare din joc în viitorul apropiat.

Windows 8 a fost lansat pentru public acum aproape șase ani, pe 26 octombrie 2012. A fost un salt destul de important, mai ales prin prisma interfeței, față de Windows 7, iar elementele noi de design au fost preluate și de variantele următoare ale sistemului de la Microsoft. Tocmai interfața a fost cea mai criticată dintre noutățile oferite de 8, deoarece nu era atât de intuitivă pe cât ar fi vrut utilizatorii.

Windows 8 va mai fi un sistem de operare relevant pentru încă cel puțin cinci ani de acum încolo, dar primul cui din coșciugul său va fi bătut chiar din această toamnă.

Ecosistemul de aplicații pentru Windows 8 va fi închis începând din toamnă. Microsoft a anunțat că încep procedurile EOL (end-of-life) pentru lansarea de aplicații noi, dar și de update-uri pentru Windows 8, 8.1 și platformele mobile aferente.

Momentan, dezvoltatorii încă au posibilitatea de a lansa noi aplicații în Windows Store, pentru variantele 8 și 8.1 ale sistemului de operare, iar ultimele aplicații vor fi aprobate pe 31 octombrie.

Dezvoltatorii pot să ofere în continuare update-uri pentru aplicații, însă și această etapă este una temporară: începând cu 1 iulie 2019, update-urile nu vor mai fi distribuite pe Windows Phone 8 și variantele anterioare. Pentru dispozitivele cu Windows 8 și 8.1, update-urile vor fi oprite pe 1 iulie 2023.

Aplicațiile vor rămâne disponibile cu cel mai recent update făcut până atunci. Asta dacă dezvoltatorii mai au vreun interes în a face update-uri aplicațiilor.

Dezvoltatorii de aplicații sunt încurajați să facă tranziția către Universal Windows Platform pentru a crea aplicații pentru Windows 10. Din păcate, acest sistem nu a devenit foarte popular, deoarece utilizatorii încă se bazează pe programe x86.