Google Maps vs. Waze: ce să alegi când te grăbești

Google Maps vs. Waze: ce să alegi când te grăbești

Cu o mulțime de aplicații GPS deja existente și cu altele care, cu siguranță, își vor face apariția, devine puțin derutant. Asta pentru că nu știi care e mai bună și nu știi care te duce la destinație mai repede și mai ușor. Cineva trebuie să facă o comparație practică între ele, ca să știm cu ce avem de-a face. Și cineva a făcut-o.

Cele mai populare aplicații de navigație sunt Google Maps și Waze. Artur Grabowski, senior manager de dezvoltare corporativă la Adobe, a colectat date de la hărțile acestora. El a stabilit și cu ce serviciu ai putea ajunge mai rapid la destinație. După 120 de călătorii, concluzia lui este că Google Maps l-a trimis la destinație mult mai repede.

Într-o postare pe blogul lui, Grabowski a explicat că Waze a promis cel mai rapid timp de conducere, dar, de multe ori, a ajuns mai târziu decât se aștepta.

Pentru fiecare călătorie, Grabowski a măsurat timpul de conducere estimat de fiecare aplicație în parte, ca ora plecării, ora sosirii, dar și condițiile de trafic. El a comparat mai întâi timpul estimat al fiecărei aplicații până să ajungă la destinație.

Estimările sale au arătat că timpul estimat de Waze a fost cu 3% mai mic față de Google Maps, dar Grabowski spune că nu mereu a fost și adevărat. „Dacă timpul estimat de Waze ar fi real, ar fi aplicația mea preferată”, explică el. El a descoperit că a ajuns la destinație mai lent decât se aștepta în 11% din cazuri. Google Maps, în schimb, a fost cu 2% mai lent decât durata medie estimată a călătorie.

În cele din urmă, a concluzionat că Waze a avut cea mai slabă performanță, în timp ce Google Maps ia titlul de cea mai rapidă aplicație de navigație.

Grabowski nu a comparat doar Waze și Google Maps, ci și Apple Maps. Totuși, s-ar putea ca în România să nu vrei s-o folosești. Însă toate cele trei servicii au trecut prin aceleași criterii de selecție. El a notat că Apple Maps estimează, uneori, un timp mai lung până să ajungi la destinație, însă uneori se subestimează. Grabowski spune că Apple Maps a ajuns la destinație cu 1% mai repede decât timpul estimat inițial.

Deci, în timp ce Apple Maps poate sugera rute mai lungi, s-ar putea să-ți ofere și o surpriză plăcută odată ce ajungi la destinație mai repede. Artur spune că Apple Maps oferă cea mai exactă estimare a duratei de timp necesare pentru a ajunge la destinație.

Concluzia finală a lui Grabowski este că applicația Waze are cea mai slabă performanță, urmată de Apple Maps.

Sursa: Arturrr