Tehnologia revoluționară care te scapă de opritul la semafor

Tehnologia revoluționară care te scapă de opritul la semafor

Volkswagen, Honda, Ford și BMW lucrează la dezvoltarea unei tehnologii care te va ajuta să nu mai oprești atât de des în timpul traficului urban. Semafoarele inteligente vor comunica cu mașina ta ca să-ți spună când urmează să te prindă culoarea roșie a semaforului.

Volkswagen și ceilalți trei producători ar putea să revoluționeze traficul urban cu această tehnologie. Dacă se va dovedi eficientă, în sfârșit, nu vei mai fi prins în intersecție încercând să forțezi culoarea galbenă a semaforului.

Tehnologia gândită de specialiștii din cadrul companiilor ar permite comunicarea dintre semafoarele inteligente și autoturismele echipate cu acest sistem de recepție. Mașina va putea să-și dea seama înaintea ta când urmează să se schimbe culoarea semaforului.

În acest fel, se pregătește și terenul pentru mașinile autonome care vor trebui să comunice cu cât mai multe dispozitive din jur pentru a menține atât siguranța pasagerilor, cât și pietonilor.

Deocamdată, Volkswagen este prima companie care vrea să dezvolte și să testeze această tehnologie, așa că a început colaborarea cu Siemens pe la începutul lunii octombrie. Primul oraș unde va fi testat sistemul de semafoare inteligente este Wolfsburg, din Germania.

Cele două companii au amenajat o porțiune de drum cu zece puncte semaforizate care pot transmite mașinii de test informații despre fazele luminilor care ghidează circulația automobilelor.

Pe un ecran de la bord îți va fi afișat un fel de numărătoare descendentă, de la 5 la 1, care ar trebui să-ți indice din timp dacă urmează ca semafoarele să arate verde, deci să mărești viteza, ori, dimpotrivă, să o reduci, pentru că se va afișa culoarea roșie.

Mai există și posibilitatea ca semafoarele să prelungească timpul de afișare a culorii verzi dacă detectează că te deplasezi cu o viteză cuprinsă între 32 și 52 km/h.

Principalul scop al acestor semafoare inteligente este să se reducă ambuteiajele produse de regulă din cauza șoferilor care nu intuiesc din timp că nu mai au timp să treacă și rămân în intersecție.

Volkswagen urmează să-și echipeze mașinile cu această tehnologie de anul viitor. La bază se află o rețea Wi-Fi mai eficientă și mai precisă decât cea de pe GPS din prezent, chiar și decât cea folosită de telefoane.

Totodată, se urmărește și diminuarea opririlor și pornirilor repetate care afectează și mediul și buzunarul tău. Pentru că o mașină întotdeauna consumă și poluează mai mult când e staționată decât atunci când e în continuă mișcare.

O tehnologie asemănătoare a testat și Honda și ajută șoferii să vadă “după colț” atunci când se apropie de o intersecție fără vizibilitate. Camerele de supraveghere de pe semafoare vor fi cele care vor “vedea” pentru tine pentru că vor avea o perspectivă de 360 de grade. La bord vei primi avertizări sonore și vizuale despre eventualele pericole: o mașină de intervenție, un pieton sau o mașină obișnuită care vine în viteză din lateral.

Sursa: CNN