Tehnologia futuristă care le permite mașinilor să „vadă” după colț

Tehnologia futuristă care le permite mașinilor să „vadă” după colț

Honda dezvoltă o tehnologie care-ți oferă vizibilitate chiar și în intersecțiile deosebit de periculoase unde ți-e imposibil să vezi vreun vehicul care vine din lateral. Sistemul se bazează pe alerte la bord și relaționează cu senzorii de la camerele de supraveghere.

Este o tehnologie inovativă care, momentan, a fost testată doar în Marysville, un orășel din Statele Unite unde există astfel de străzi care se intersectează chiar și la 90 de grade.

În majoritatea cazurilor, cea mai mare problemă o reprezintă clădirile sau alte structuri poziționate până în colțul străzii, astfel încât șoferii au vizibilitate zero pentru sensurile laterale. Singurul mod în care poți să te asiguri că nu trece o mașină este să ieși cu autoturismul cel puțin jumătate în intersecție, moment în care deja poți să tai calea altui vehicul în viteză.

Honda vrea să reducă la minimum aceste riscuri și testează Smart Intersection, un sistem de detectare și alertă pericol care te va ajuta să frânezi la timp înainte să devii obstacolul altui vehicul.

Smart Intersection instalat la bordul viitoarelor automobile Honda nu funcționează decât în relație cu senzorii speciali de la camerele de supraveghere a traficului montate pe stâlpii cu semafoare sau cu indicatoare rutiere.

Acești senzori au capacitatea de a detecta trei tipuri de pericole: un vehicul de intervenții, pietoni sau o mașină obișnuită care vine în viteză. Senzorii transmit extrem de rapid un semnal la bordul vehiculului Honda care te avertizează vocal și vizual ce tip de pericol ai în față și că trebuie să frânezi.

Cheia succesului acestui sistem este ca alertele să fie transmise în timp util, ca să se evite accidentele.

Dar, de asemenea, este o tehnologie gândită pentru orașele smart, pregătite din punct de vedere al infrastructurii cu mijloacele necesare. Prin urmare, pentru ca Smart Intersection să funcționeze, trebuie să existe camere de supraveghere stradală în intersecții.

Citește și:
Sursa: motor1