Primul Brexit a avut loc acum 450.000 de ani, iar inundațiile antice sunt de vină

Primul Brexit a avut loc acum 450.000 de ani, iar inundațiile antice sunt de vină

Deși Brexit-ul ar fi cauzat un haos politic, prima separație a Marii Britanii de restul continentului european s-a produs mult mai devreme, iar cercetătorii ne explică cum s-a desfășurat întregul proces.

Un nou studiu ne arată cum cascadele imense și, ceva mai târziu, inundațiile severe au creat un fir despărțitor între Marea Britanie și restul Europei, conform Science Alert. Iar dacă aceste evenimente geologice nu ar fi avut loc, acum ne-am fi uitat la o cu totul altă istorie a insulei. Marea Britanie ar fi rămas atașată de nordul Franței și ar fi avut acces la restul Europei.

Cercetarea, publicată în revista Nature Communications, se folosește de cartografiere la rezoluție înaltă pentru a înregistra mediul de sub mare și pentru a detecta cauzele despărțirii celor două țărmuri. Rezultatul ne indică o poveste dramatică. Acum aproximativ 450.000 de ani, Marea Britanie era legată de Franța printr-un pod lung și pietros, de 32 de kilometri, în spatele căruia se afla un lac înghețat care se întindea până în locul în care astăzi se află Marea Nordului. Acest canal era uscat, pietros și cu foarte puțină vegetație.

Însă, fie ca urmare a topirii stratului de gheață, fie dintr-un alt motiv, acest canal uscat a început să fie inundat. Podul lung și pietros a fost rupt de apa care a inundat apoi lacul și a format unele dintre depresiunile aflate în centrul canalului. Aceste bazinele gigantice (cu o adâncime de 140 de metri și 4 kilometri diametru) s-au format prin curgerea apei din cascadele create de umplerea peste măsură a lacului.

Pe lângă aceste informații, noile date ne indică existența unei văi imense despre care cercetătorii spun că s-ar fi format în urma unei inundații catastrofice, posibil acum aproximativ 160.000 de ani, în timpul altei perioade glaciare.

Deci, Marea Britanie este acum o insulă, ca urmare a două fenomene geologice majore care au avut loc în două perioade distincte. Iar aceasta a devenit, cel mai probabil, insulă acum 125.000 de ani, după ce nivelul mării a crescut din pricina transformărilor climatice care au generat inundații catastrofice.

Citește și: