16 iul. 2018 | 11:55

Videoul cu leacul pentru cancer te învață să nu mai crezi tot ce-i pe net

ACTUALITATE
Videoul cu leacul pentru cancer te învață să nu mai crezi tot ce-i pe net

Dacă nu ai descoperit internetul ieri, atunci sigur ai văzut cel puțin o dată unul din acele videoclipuri care te anunță că s-a găsit leacul pentru cancer, sau că acesta a existat de ani întregi, dar lumea nu știa de el.

Nesurprinzător, un alt asemenea videoclip a apărut recent și a adunat milioane de vizualizări. Urmează același model clasic – muzică generică, informații concise scrise cu litere mari și imagini care țipă „pseudo-știință”. Totuși, videoclipul vine cu avertismentul „Uită-te până la final!!!!”. Iar dacă faci acest lucru, vei afla care este scopul videoclipului – acela de a-ți arăta că este bine să fii sceptic cu privire la materiale precum cel pe care tocmai l-ai văzut.

Autorul videoclipului este Jonathan Jarry, biolog și comunicator de știință la Oficiul de Știință și Societate din McGill University. Presupusul doctor din videoclip care ar fi descoperit un leac pentru cancer, Dr. Johan R. Tarjany, este de fapt o anagramă a numelui lui Jarry.

Cei de la Futurism i-au luat biologului un interviu, pentru a înțelege mai bine care au fost motivațiile sale de a face videoclipul.

Jarry a explicat că misiunea celor de la Oficiul de Știință și Societate este de a separa lucrurile care au sens de cele care nu au în ochiul public. „Această misiune este foarte dificilă pentru că genul de conținut care devine viral și ajunge la public este rareori nuanțat sau corect din punct de vedere științific”, a spus el.

„Este vorba de videoclipuri care pretind că ar dezvălui vreun leac miraculos pentru cancer pe care Big Pharma nu vrea să îl știi, și este natural, și este lipsit de efecte secundare. Voiam să facem un videoclip care să transmită oamenilor un measaj diferit, accela că scepticismul te ajută să faci decizii mai bune cu privire la sănătatea ta”.

Videoclipul a fost conceput precum un cal troian, potrivit lui Jarry.

La suprafață, părea doar un alt videoclip care pretindea că are răspunsul la o problemă imensă. Spre sfârșit, și-a revelat scopul – acela de a le arăta oamenilor cât de ușor pot fi manipulați de niște imagini și puțin text.