Clipul de trei minute care îți va schimba percepția asupra timpului

Clipul de trei minute care îți va schimba percepția asupra timpului

Un lucru incontestabil este că Pământul pe care trăim este bătrân – foarte bătrân, dar cum putem concepe cu adevărat ce înseamnă 4,5 miliarde de ani?

Cei de la Business Insider au vrut să ne ajute să înțelegem mai bine un concept atât de vast precum vârsta Pământului, așa că au făcut un videoclip de numai trei minute, pe înțelesul tuturor. În el, ți se arată timeline-ul Pământului dacă timpul ar fi reprezentat de distanța dintre Los Angeles și New York. Odată ce vezi acest videoclip, sunt șanse mari să privești lumea altfel.

Călătoria începe în Los Angeles, pe vremea când Pământul s-a format, în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Cu toate astea, nu durează mult și vedem cum apare Luna, în urma unei coleziuni între Pământ și un corp ceresc.

Undeva la jumătatea statului Arizona – echivalentul a 3,95 de miliarde de ani în urmă, se formează cele mai vechi roci. Ceva mai târziu, în urmă cu 3,8 miliarde de ani, apar primele semne de viață. Nu sunt impresionante, dar sunt un început – molecule care se multiplică.

Abia în Kansas, în urmă cu 2,7 miliarde de ani, apar bacterii care produc oxigen. Acestor bacterii le mai ia 200 de milioane de ani să umple atmosfera Pământului cu suficient oxigen.

Ulterior, prin Pennsylvannia, la jumătatea drumului dintre Los Angeles și New York, cu 600 de milioane de ani în urmă, încep să evolueze primele organisme multicelulare. Tot în acea perioadă, apar plante care ajung să colonizeze solul, iar amfibienii încep să se dezvolte. La destinație, la New York, corespondentul a 66 de milioane de ani în urmă, dinozaurii dispar. Așadar, când apar oamenii mai exact?

Nouă, oamenilor, ne mai rămân doar patru kilometri din călătoria de 4.489 de kilometri dintre cele două orașe, dar în acea scurtă distanță am realizat extrem de multe. Dacă vrei să vezi cu ochii tăi, videoclipul te va lămuri cel mai bine.

Citește și:
Etichete: