VIDEO Tibi Ușeriu, într-un documentar despre încercările prin care a trecut

VIDEO Tibi Ușeriu, într-un documentar despre încercările prin care a trecut

Tibi Ușeriu este românul care a câștigat maratonul Arctic Ultra 6633 pentru a treia oară. Dacă povestea și reușita acestuia te-au impresionat, poți să urmărești clipul documentar despre călătoria lui.

Documentarul prezintă, pe zile, greutățile prin care acesta a trecut pentru a câștiga maratonul. Cursa pe care a făcut-o a avut 617 kilometri, cu 51 km mai lungă decât cea precedentă, și a durat șapte zile. Realizarea este una spectaculoasă deoarece o treime din traseu s-a desfășurat pe un fluviu înghețat, Ice Road. În plus, temperaturile de -30 până la -50 de grade au făcut competiția și mai aspră.

Tibi Ușeriu a câștigat cu un avans de 80 de kilometri, față de cel clasat pe locul doi. „Mă bucur c-am terminat-o. Îi mult, mult mai grea decât ce-o fost înainte. Deci ultima parte, asta de 160 de kilometri, îi numai urcări şi coborâri, exact ca prima, după aia aproape 300 de kilometri de ice-road, ceea ce m-o mâncat”, a scris Tibi Ușeriu pe pagina sa de Facebook.

Alături de el au mai participat trei români: Avram Iancu, Floretina Iofcea și Polgar Levente. Trebuie menționat și faptul că, din cele 10 ediții organizate până acum, mai puțin de 40 participanți au reușit să finalizeze cursele. La ediția actuală au fost înscriși 23 de concurenți și au existat 16 abandonuri.

Odată cu această victorie, Ușeriu a devenit singurul om din lume cu trei titluri la activ. Trecutul acestuia, însă nu este la fel de minunat ca această reușită. Acesta a primit o condamnare de 23 de ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Austria și Germania și tentativă de omor. În plus, el a fost garda de corp a unui interlop care avea legături cu mafia sârbă.

După două evadări spectaculoase și o lungă prezenţă în topurile Interpolului, Ușeriu a fost prins. „Îmi asum de pe acum. Asta cu pușcăria e bucata din poveste care pe mulți îi va pune gânduri. Nu are nimic eroic. Nu are nimic romantic. E un episod dur și îngrozitor de trist”, a mărturisit el într-un interviu pentru PressOne.

Citește și: