Cea mai nouă țară europeană care interzice purtarea vălului islamic

Cea mai nouă țară europeană care interzice purtarea vălului islamic

Politicienii danezi au adoptat o lege care interzice purtarea vălului islamic, precum burqa și niqab. Cei care încalcă legea vor fi pedepsiți cu o amendă de aproximativ 134 de euro.

În timp ce guvernul danez spune că legea nu vizează nicio religie, partidul de centru-dreapta care sugera implementarea legii de acum nouă ani susține că acest obicei este incompatibil cu cultura daneză.

Parlamentarii au votat legea cu 75 de voturi „pentru”, 30 „împotrivă” și 70 de abțineri.

Decizia de interzicere a vălului islamic nu face decât să se alăture altor țări, precum Franța, Belgia și Austria, care au legislații similare.

Criticii din Danemarca susțin că legea afectează dreptul femeilor de a se îmbrăca în conformitate cu convingerile lor religioase.

Directorul Amnesty International din Europa, Gauri van Gulik, a declarat că legea va avea un impact deosebit de negativ asupra femeilor musulmane care aleg să poate niqab sau burqa.

„Toate femeile ar trebui să fie libere să se îmbrace așa cum le place și să poate haine care le exprimă identitatea sau convingerile”, a spus Gauri van Gulik.

Ministrul Justiției, Soeren Pape Poulsen, a afirmat că ofițerii de poliție ar trebui să țină cont de bunul simț atunci când vor aplica legea, care va intra în vigoare pe 1 august.

El a menționat că nu vrea ca polițiștii să ia pur și simplu articolul vestimentar de pe oameni, ci să-i roage să se ducă acasă și să se schimbe.

Potrivit legii, persoanele care încalcă măsura vor primi, într-o primă fază, o amendă de aproximativ 134 de euro, dar contravențiile vor ajunge până la 1340 de euro, pentru a patra abatere.

Franța a fost prima țară europeană care a introdus o astfel de măsură, în 2011, pe fondul îngrijorărilor legate de integrarea minorității musulmane a țării. De asemenea, Belgia a admis interdicția vălului islamic, anul trecut.

Citește și:
Sursa: Vice