Franța vine cu cea mai proastă veste pentru șoferi

Franța vine cu cea mai proastă veste pentru șoferi

Folosirea telefoanelor mobile în maşini, chiar şi când acestea sunt oprite, este interzisă în Franța. Astfel, devine prima țară din Uniunea Europeană care adoptă această lege. În esența, e drastică, dar e o măsură preventivă extrem de utilă.

Conform unei decizii luate în februarie, conducătorii auto care circulă în Franța vor avea interzis să folosească telefonul mobil în automobil. Indiferent dacă mașina este în mers sau staționată. Există însă și o excepție.

Telefonul poate fi folosit în situația în care autovehiculul se află într-o parcare special amenajată. Excepția se referă la situaţia în care autovehiculul s-a defectat sau când a fost implicat într-un accident. Din fericire, legea nu se aplică și pentru pasagerii mașinilor.

Francezii au interzis și handsfree în 2015. În iunie a anului 2015, autoritățile din Franța au anuntat că utilizarea dispozitivelor mâini libere cu fir (handsfree) la volan va fi interzisă. La vremea respectivă era permisă utilizarea dispozitivelor mâini libere cu Bluetooth, fără fir. Acum, cu noile reglementări, nici măcar cu un asemenea dispozitiv un conducător auto nu va putea folosi un telefon în incinta unei mașini.

În cazul în care șoferii încalcă regula nou adoptată de Franța, se pot alege cu suspendarea pe loc a permisului de conducere. Noua pedeapsă este mult mai dură decât măsura anterioară care prevedea sancţionarea şoferilor indisciplinaţi cu puncte de penalizare şi amendă.

Franţa a înăsprit măsurile luate pentru conducere periculoasă ca urmare a creşterii numărului de accidente rutiere după decenii de declin constant. Totodată, ca măsură preventivă, în Franța a fost redusă limita de viteză pe drumurile cu două benzi de circulaţie de la 90 la 80 de kilometri pe oră. Accidentele rutiere sunt în creștere în Franța față de anul 2015, dar în scădere față de anul 2016. Circa 3.690 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile și autostrăzile din Franța în 2017 și 58.894 de persoane au fost rănite.

Legea cu interzicerea telefoanelor în mașină vine la puțină vreme după ce francezii au interzis telefoanele în școli începând cu anul școlar 2018-2019. Regulamentul şcolar francez prevede deja interdicţia de a folosi orice mijloc de comunicare în timpul orelor de curs, dar şcolile sunt cele care decid cum aplica regulamentul şi dacă îl aplică. Cel mai probabil, telefoanele vor sta în dulapuri încuiate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: