02 ian. 2018 | 08:00

Poate singura cale prin care îi vei convinge pe anti-vacciniști că greșesc

ȘTIINȚĂ
Poate singura cale prin care îi vei convinge pe anti-vacciniști că greșesc

Confruntările cu oameni care sunt împotriva vaccinării pot fi, adeseori, frustrante și fără sfârșit. Ele sunt cu atât mai frustrante când cei care pun la îndoială vaccinurile par să fie educați în toate celelalte aspecte ale vieții.

Oamenii de știință au descoperit însă o cale de a-i convinge pe anti-vacciniști de importanța și siguranța imunizării. Acea cale însă nu implică discuțiile în contradictoriu. Din contră, atunci când oamenilor li se prezintă fapte într-o asemenea dezbatere, ei devin și mai convinși de propriile credințe. Așa că degeaba încerci să îi explici Oliviei Steer din viața ta că studiile realizate de sute de mii de oameni de știință nu au găsit vreo conexiune între vaccinuri și autism.

Un studiu din 2015, efectuat pe 315 oameni, a găsit o posibilă soluție. În loc să te contrazici, prezintă alternative la vaccinuri. În cadrul studiului, au fost luate trei grupuri de anti-vacciniști și s-au încercat trei metode de a-i face să se răzgândească.

Primului grup i-au fost oferite informații despre siguranța vaccinurilor din partea Centers for Disease Control and Prevention. Al doilea a citit o declarație fără legătură despre hrănirea păsărilor. Celui de-al treilea grup i-au fost arătate fotografii cu oameni care suferă de boli ce ar fi putut fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor, precum și povestea unei femei care aproape și-a pierdut fiul de 10 luni din pricina pojarului.

Grupul care a citit declarația despre hrănirea păsărilor a fost grupul de control. Participanții din această categorie nu și-au schimbat, în mod evident, părerea. Surprinzător este faptul că impactul asupra celor din primul grup, care au primit informații clare despre siguranța vacinării, a fost identic cu impactul asupra celor care au primit informații nerelevante, despre hrănirea păsărilor.

Abia la al treilea grup s-a putut observa o schimbare în gândire. Imaginile explicite și poveștile au avut cu adevărat efect. Atunci când atenția s-a mutat asupra motivului pentru care vaccinurile sunt cruciale, și nu asupra siguranței lor, s-a produs o schimbare a mentalității.

Așadar, data viitoare când ai de a face cu un anti-vaccinist, mai bine concentrează-te pe efectele pozitive ale vaccinurilor și nu pe cât de mult vrei să îi demonstrezi că greșește.