Universitatea care cercetează roboți ucigași cu inteligență artificială e boicotată

Universitatea care cercetează roboți ucigași cu inteligență artificială e boicotată

În timp ce roboții care să ne facă viața mai ușoară prezintă interes, roboții ucigași nu prea, din motive lesne de înțeles – de aici și schisma comunităților pasionate inteligență artificială.

Recent, mai mult de 50 de experți în inteligență artificială au încetat contactul cu Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST). Motivul? Institutul a început să dezvolte arme cu inteligență artificială.

KAIST a semnat un acord cu compania Hanwha Systems, care dezvoltă deja arme devastatoare numite muniții cluster. Dacă în ecuație intră și inteligența artificială, rezultatele ar putea fi desprinse din cele mai oribile filme SF.

„În vremurile când Națiunile Unite discută cum să potolească amenințarea pe care o prezintă armele autonome pentru siguranța internațională, e regretabil că o instuție prestigioasă cum e KAIST vrea să grăbească cursa de dezvoltare a unor asemenea arme”, au scris cercetătorii într-o scrisoare deschisă.

„Așadar, declarăm public că vom boicota toate colaborările cu orice parte din KAIST până când Președintele KAIST ne va oferi asigurări, pe care le-am cerut și nu le-am primit, că Centrul nu va dezvolta arme autonome cărora să le lipsească controlul uman semnificativ”.

KAIST neagă că ar avea asemenea planuri de dezvoltare a unor arme autonome în colaborare cu Hanwha Systems. „Ca o instituție academică, punem preț pe drepturile omului și pe standardele etice la un nivel foarte înalt”, a zis președintele KAIST, Sung-Chul Shin. „KAIST nu va conduce vreo activitate de cercetare contra demnității umane, inclusiv arme autonome cărora să le lipsească controlul uman semnificativ”.

Printre personalitățile care au subliniat importanța ca armele să nu funcționeze pe bază de inteligență artificială se numără Elon Musk, Steve Wozniak și răposatul Stephen Hawking. Dacă omenirea chiar ar ajunge în punctul în care ar avea rachete, torpile și bombe cu inteligență artificială, consecințele ar fi sumbre – mai ales dacă acele arme ar ajunge pe mâinile care nu trebuie.

Citește și: