UE: amendă record pentru Qualcomm din cauza înțelegerilor cu Apple

UE: amendă record pentru Qualcomm din cauza înțelegerilor cu Apple

Qualcomm a avut un an foarte dificil din cauza mai multor procese costisitoare. Cea mai recentă amendă vine de la Uniunea Europeană.

La nivel global, Qualcomm are un monopol evident în materie de procesoare pentru smartphone-uri. Intel a încercat să intre în respectiva piață, dar au renunțat după un timp relativ scurt, iar cei de la NVIDIA s-au dat de asemenea bătuți după câțiva ani de eforturi. Până și Samsung, s-a rezumat la a folosi propriile procesoare de top din gama Exynos doar în terminalele companiei.

Pentru că practicile Qualcomm nu mai trec de mult timp neobservate, Comisia Europeană a taxat compania cu suma de 1,23 miliarde de dolari pe motiv că ”a abuzat de poziția sa dominantă în piața de cipuri LTE”. Conform documentelor emise de Uniunea Europeană pe marginea acestui subiect, Qualcomm s-a angajat să facă niște plăți importante către Apple cu condiția să nu cumpere cipuri de comunicații de nicăieri din altă parte.

Astfel de practici sunt ilegale în conformitate cu legile de antitrust ale Uniunii Europene.

Această decizie din partea UE vine într-o perioadă în care Qualcomm are mai multe procese pe rol cu Apple. În 2011, cei doi giganți aveau o relație foarte apropiată și au semnat la momentul respectiv un parteneriat în care se menționează clar faptul că toate iPhone-urile și iPad-urile care vor ieși din Cupertino vor folosi modemuri Qualcomm. Respectivul contract a fost extins cu aceeași termeni în 2013 și 2016. Când mai erau câteva luni până la închierea contractului, Apple a început să caute alternative pe cipurile americanilor.

Oficialii Qualcomm au atras atenția asupra faptului că vor face apel la decizia Comisiei Europene, deși este puțin probabil ca respectiva amendă să fie anulată. Merită avut în vedere și faptul că cele 1,23 miliarde de dolari reprezintă doar 4,9% din profilul companiei pe anul 2017, deci sunt șanse inexistente să nu poată plăti taxa.

Ca o scurtă retrospectivă, aceeași companie a fost amendată pentru practici similare cu 975 de milioane de dolari în 2015 în China și 854 de milioane de dolari în 2016 în Coreea de Sud. Tot problema abuzului poziției în piață i-a costat pe cei de la Qualcomm 774 de milioane de dolari în Taiwan în octombrie 2017.

Citește și: