Qualcomm a primit cea mai mare amendă din 2016

Qualcomm a primit cea mai mare amendă din 2016

Qualcomm este gigantul din tech care se află în spatele majorității procesoarelor din telefoanele și tabletele noastre. Cu toate acestea, a primit o amendă usturătoare în Coreea de Sud.

Dacă aveți o pasiune pentru tehnologie și urmăriți evoluția tehnologică a smartphone-urilor, este aproape imposibil să nu fi auzit de Qualcomm. Compania americană este omniprezentă în telefoanele de top și tabletele celor mai importanți producători de mobile, iar procesoarele sale pe arhitectură ARM sunt cele mai rapide. Deoarece activează în acest domeniu de trei decenii, are la activ și o colecție impresionantă de patente pe care le licențiază partenerilor și concurenței. Se pare însă că, exact respectivele practici de licențiere s-au aflat la baza unei amenzi usturătoare pentru gigantul tehnologic.

Aceasta ar putea fi cea mai mare amendă din 2016 acordată în orice domeniu, nu doar în tech. Comisia de Comerț din Coreea de Sud a decis amendarea Qualcomm cu suma de 854 de milioane de dolari. Având în vedere modul în care au mers investigațiile, o sumă de aproximativ 800 milioane de dolari era vehiculată de câteva zile, dar acum a fost confirmată în mod oficial.

Motivul oficial al amenzii are legătură cu practicile de business ale Qualcomm și vizează atât modul în care vinde procesoare, cât și maniera prin care licențiază patente. Compania americană a inițiat deja procedurile pentru contestarea deciziei, dar este puțin probabil ca amenda să fie anulată. Fair Trade Commission din Coreea de Sud a concluzionat că americanii au abuzat de poziția lor privilegiată în piață pentru a forța producătorii de terminale să plătească o taxă imensă pentru seturi stufoase de patente comercializate la pachet cu cipurile sale de comunicații. Pentru a-și sabota competiția, a limitat sau refuzat licențierea de patente standard unor producători de cipuri precum MediaTek, Intel sau Samsung.

Trecând peste faptul că aceasta este cea mai mare amendă dată vreodată în Coreea de Sud pentru practici antitrust, decizia comisiei coreene implică și forțarea renegocierii parteneriatelor dintre Qualcomm și partenerii săi. Apple, Huawei, Samsung sau Intel sunt doar câteva companii care s-ar putea să aibă de beneficiat din aceste renegocieri.

Citește și:
Sursa: Ubergizmo