Premiera pe care Uber n-o dorea: primul om ucis de mașină autonomă

Premiera pe care Uber n-o dorea: primul om ucis de mașină autonomă
Sursa foto: Quartz

Uber a promis viitorul prin mașinile sale autonome. Acum e în fața unei premiere pe care lumea n-o va uita curând: primul om ucis de-o astfel de mașină.

Uber e una dintre companiile care bagă foarte mulți bani în mașini autonome. Totuși, testele reale, pe șosele, s-au soldat cu un deces. O femeie care traversa strada a fost lovită de mașina Uber. Aceasta nu traversa însă pe marcajul stradal. A fost transferată la spital, unde a și murit.

Automobilul Uber era setat pe modul autonom. Avea însă șofer de siguranță, care ar fi trebuit să se asigure că nu se întâmple nimic grav. Nu a funcționat. Compania a declarat că susține orice demers în investigație și colaborează cu poliția pentru a identifica motivele care au dus la acest incident.

Mașinile autonome Uber au software care le permite să detecteze pietoni, biciclete și alte cauze care ar putea duce la un accident. Odată cu această problemă din Arizona Uber a anunțat că oprește toate testele pe care le avea în derulare în Pittsburgh, San Francisco, Toronto şi Phoenix.

În 2017, compania a suspendat temporar testarea vehiculelor în Arizona, în urma unui accident care a implicat unul dintre vehiculele sale, un SUV Volvo. În 2016, mașinile autonome nu respectau culoarea roșie a semaforului. Acum, după acest accident, Uber nu va fi singura companie care va avea de suferit.

Google, Yandex, dar și Nvidia, Volkswagen și alte companii din China și Europa testează sisteme autonome pentru mașini. Toate aceste companii văd în astfel de vehicule viitorul transportului și pentru Uber mai are o importanță mare. Poate scăpa, în orașe cheie în care legislația permite, de factorul uman mai costisitor decât un sistem hardware și software.

Deocamdată, testarea mașinilor poate fi derulată în doar câteva orașe din Statele Unite ale Americii. California a fost cel mai deschis stat în ceea ce privește astfel de teste pe drumurile publice. Odată cu această problemă, vor fi câteva miliarde de dolari care se vor dovedi irosite ca urmare a eșecului de-a proteja o viață.

Sursa: The Guardian