De ce a blocat Trump o achiziție istorică în lumea tehnologiei

De ce a blocat Trump o achiziție istorică în lumea tehnologiei
Sursa foto: Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Președintele Donald Trump a blocat o ofertă de 117 miliarde de dolari prin care compania Broadcom prelua Qualcomm. Deși e văzută drept o achiziție istorică, Trump are altă părere.

Această mișcare ar putea șoca economia globală, deoarece președintele își continuă eforturile de a pune America pe primul loc în negocierile comerciale cu partenerii globali. Qualcomm e o companie din Statele Unite ale Americii care s-a remarcat mai ales prin producția de procesoare pentru telefoane. El susține că a blocat această preluare din motive de securitate. Broadcom e o companie chineză din ianuarie 2016.

Aceasta nu este singura mișcare de acest tip pe care Trump a făcut-o. În acest caz, preluarea e o decizie care va avea repercusiuni enorme. Acordul dintre Broadcom și Qualcomm ar fi putut reprezenta cea mai mare fuziune tehnologică a tuturor timpurilor.

Acest proces are loc de câteva luni din cauza rezistenței de care Qualcomm a dat dovadă, iar la început de martie guvernul american, prin intermediul Comisiei pentru Investiții Străine în Statele Unite (CISSU), a decis să investigheze preluarea pe motive de securitate națională.

De fapt, printr-o mișcare fără precedent, Qualcomm a fost cel care a apelat la CISSU pentru a verifica oferta Broadcom.

Cu toate că decizia lui Trump a “salvat” pentru un moment Qualcomm, compania se confruntă cu alte probleme. Aceștia se află într-un proces cu Apple din cauza unor presupuse practici comerciale neloiale. Astfel, compania a fost nevoită să își schimbe consiliul.

[readmore]

Oficialii Qualcomm consideră că Broadcom le subestimează achiziția NXP. La un moment dat, compania a trimis o scrisoare deschisă către Broadcom spunând că oferta lor nu îi ajută să rezolve disputa actuală și nici în sprijinirea oportunităților din 5G. În plus, ei au menționat că oferta este inferioară față de perspectivele lor.

CISSU a argumentat că Trump a luat decizia de a bloca preluarea din cauza reducerii cheltuielilor de cercetare pe care Broadcom le-a făcut, dar și din cauza posibilității de a compromite activele Qualcomm prin relațiile sale cu guvernele străine. Este un scenariu pe care l-ai mai auzit și în cazul Huawei și a interdicției din America.

Citește și:
Sursa: CNN