14 iul. 2018 | 11:02

Tratamentul „anti-îmbătrânire” care chiar te ajută la bătrânețe

ACTUALITATE
Tratamentul „anti-îmbătrânire
Odyssey

Știința nu a ajuns încă în punctul în care să creeze un elixir al tinereții și, cum drumul până acolo pare că mai necesită ceva timp, am putea să ne bucurăm de beneficiile descoperirilor mai mici.

Un studiu clinic care testează beneficiile unui medicament experimental a arătat rezultate promițătoare. Nu este o fântână a tinereții, dar medicamentul a reușit să inverseze efectele îmbătrânirii sistemului imunitar, iar cercetătorii speră ca prin intermediul lui să le poată oferi o viață mai sănătoasă și mai lungă bătrânilor.

Studiul a fost realizat la Novartis Institutes for Biomedical Research, Massachusetts și le-a redus infecțiile voluntarilor vârstnici cu 40%. Echipa a reușit să strângă 264 de voluntari cu o medie de vârstă de 65 de ani. Timp de șase săptămâni, aceștia au luat un tratament menit să blocheze proteina „mammalian target of rapamycin” (mTOR).

Enzima joacă un rol cheie în reglarea diferitelor procese celulare și le influențează creșterea, mișcările și ratele de supraviețuire. De asemenea, ea pare să joace un rol important și asupra procesului îmbătrânirii: blocarea unei enzime similare în cazul unor organisme experimentale, cum ar fi musculițele de fructe, le lungește durata vieții.

Medicamentele care inhibă mTOR sunt folosite deja în tratamentele împotriva cancerului și pentru a asista transplanturile de organe, așa că cercetătorii nu au rezistat să nu exploreze potențialul lor de a combate efectele îmbătrânirii.

Acesta nu este primul studiu în care Novartis a folosit inhibitori pentru mTOR. Un experiment anterior a arătat că unul dintre cele două medicamente utilizate a crescut răspunsul sistemului imunitar cu 20%.

În cercetarea actuală, după șase săptămâni de tratament și două de repaus, întregul grup a primit un vaccin antigripal, urmat de analize de sânge pentru detectarea anticorpilor.

Rezultatele au arătat din nou o creștere a anticorpilor cu 20%, comparativ cu grupurile placebo. De asemenea, sănătatea acestora a fost urmărită timp de un an. Cei primiseră tratamentul au prezentat o medie de 1,49 infecții în cele 12 luni, în timp ce grupul placebo a avut o medie de 2,41.

Cu toate că nu prelungește viața așa cum o face cu alte organisme, tratamentul îi oferă sistemului imunitar un boost considerabil de care avem nevoie la bătrânețe, atunci când orice afecțiune poate să ne doboare.