07 iul. 2018 | 10:30

Tratamentul neobișnuit care a vindecat un pacient cu cancer de piele

ACTUALITATE
Tratamentul neobișnuit care a vindecat un pacient cu cancer de piele

Gardasil este un vaccin administrat pentru a proteja împotriva bolilor produse de virusul papiloma uman (HPV), însă acesta a reușit să-i salveze viața unei femei care suferea de o altă afecțiune.

Un medic a ales să-i injecteze vaccinul contra HPV-ului unei femei care suferea de cancer de piele. Mai exact, femeia suferea de carcinom cu celule scuamoase – al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele, după carcinomul bazocelular.

Boala era atât de răspândită încât nu putea fi tratată cu alte medicamente, astfel că medicul a decis să încerce cu vaccinul pentru HPV.

Anumite tulpini ale HPV-ului pot provoca cancer de col uterin, dar și alte tipuri de cancere ale anusului, vaginului și vulvei. Prezența virusului HPV în multe celule canceroase scuamoase i-a avertizat pe medici că acest tip de cancer ar putea fi adăugat pe lista de mai sus.

În 2017, dr. Anna Nicols de la Universitatea din Miami a raportat că după ce au primit vaccinul Gardasil, două persoane care au suferit de cancer cu celule scuamoase, au prezentat mai puține forme noi de cancer.

Inspirat de acces succes, unul dintre colegii acesteia dr. Tim Ioannides a sugerat injectarea directă a vaccinului în tumorile de piele. Nicols a primit aprobarea din partea unei paciente de 97 de ani.

Femeia a primit două doze de Gardasil, la un interval de șase săptămâni. De asemenea, ea a primit, timp de 11 luni, mai multe injecții directe în tumori.

După 11 luni de la administrarea directă a vaccinului, toate tumorile au dispărut. În plus, boala nu a recidivat de atunci. Nicolas spune că au trecut 24 de luni de când au început tratamentul.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul „JAMA Dermatology” și ridică posibilitatea ca Gardasil să poată fi utilizat pentru tratarea acestui tip de cancer.