06 oct. 2018 | 08:42

Tragedia aviatică care a omorât toți pasagerii și a distrus un Picasso

ACTUALITATE
Tragedia aviatică care a omorât toți pasagerii și a distrus un Picasso

Seara zilei de 2 septembrie 1998 a fost una liniștită pentru locuitorii coastei Nova Scotia. Prognoza meteo arăta șanse de ploaie, iar un nor a început să acopere cerul comunității care se pregătea de culcare. Apoi, la 22:31, o explozie puternică a izbucnit pe cer.

O localnică a declarat atunci pentru New York Times că a auzit un sunet puternic. „Inițial am crezut că era un tunet. Apoi am auzit un zgomot secundar ceva mai mic. A fost ca un fulger, dar nu a existat nicio lumină.

De fapt, ceea ce auzise femeia era zborul Swissair 111, care se prăbușise în Oceanul Atlantic. La mai puțin de o oră după decolarea de pe Aeroportul JFK din New York, cu destinația Geneva, piloții au început să observe fum în cabină. În acele momente, au cerut o aterizare de urgență, în timp ce pasagerii și echipajul se pregăteau pentru ce era mai rău, punându-și măștile de oxigen și vestele de salvare.

Când s-au apropiat de Aeroportul din Halifax, pilotul a decis să se întoarcă rapid către Oceanul Atlantic, pentru a arunca rezervoarele cu combustibil care puteau face aterizarea periculoasă. Atunci avionul a început să coboare și în final a dus la moartea tuturor celor 229 de pasageri aflați la bord.

Aceasta a fost una dintre cele mai grave tragedii din istoria aviației, care nu a fost atribuită terorismului. Cauza accidentului ar fi fost un cablu defect care a provocat un adevărat incendiu electric. Evenimentul este cu atât mai devastator, datorită faptului că avionul se afla la mai puțin de zece minute de locul de aterizare de urgență.

Pierderea devastatoare a pasagerilor a fost însoțită și de un transport spectaculos de marfă. Swissair a fost folosit de bancheri, bijutieri și oameni de afaceri pentru a transporta tot felul de mărfuri din Statele Unite în Elveția. Pe lângă cele 440 de kilograme de corespondență, la bordul avionului se aflau 50 de kilograme de bani și aur, șase kilograme de ceasuri și bijuterii și două kilograme de diamante. Cu toate acestea, cea mai prețioasă pierdere de ordin material a fost o pictură a lui Pablo Picasso.