Publicitatea pentru țigări electronice influențează alegerile fumătorilor

Publicitatea pentru țigări electronice influențează alegerile fumătorilor

Experții avertizează să, din cauza modului în care sunt comercializate și promovate, țigările electronice se află pe lista oamenilor cu „alegeri pe termen lung în ceea ce privește stilul de viață”.

Fumatul de e-țigarete este promovat ca fiind un produs mai sigur pentru sănătatea ta, comparativ cu fumatul tradițional de țigări. În februarie anul trecut, un studiu a încurajat acest lucru. El a constatat că persoanele care folosesc țigări electronice inhalează mai puține toxine și substanțe care provoacă apariția cancerului.

Cu toate acestea, pericolele fumatului de țigări electronice pe o perioadă lungă de timp nu a fost studiat. Profesorul Gillian Leng, director executiv adjunct la NICE (Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire) și-a exprimat îngrijorările în fața Comitetului pentru Tehnologie și Știință.

„Dovezile sugerează că țigările electronice sunt substanțial mai puțin dăunătoare pentru sănătate decât fumatul clasic. Chiar și așa, studiile sunt încă în curs de dezvoltare, mai ales cele care fac referire la impactul pe termen lung pe care îl au aceste e-țigarete pentru sănătate”, spune Leng.

E-țigaretele au fost promovate drept o metodă eficientă pentru renunțarea la fumat. Asta a încurajat și Leng până acum.

„Cred că țigările electronice sunt un ajutor pentru renunțarea la acest obicei dăunător organismului. Asta pentru că reduci cantitatea de nicotină pe care o consumai în mod normal. La un moment dat, ai putea scăpa de dependența de nicotină”, explică cercetătorul

Însă țigările electronice au început să facă parte din rutina zilnică a oamenilor. Le-au inclus în stilul lor de viață, pe termen lung, și asta din cauza modului în care sunt promovate și comercializate.

„Sunt comercializate ca un produs interesant, care încurajează oamenii să le folosească pe termen lung”, adaugă Leng. „Sunt cu 95% mai singure, dar rămân cele 5% despre care nu știm nimic”. Un studiu efectuat de Institutul Karolinska din Stockholm a concluzionat recent că țigările electronice sunt legate de un risc crescut de atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Citește și:
Sursa: Independent
Etichete: