29 oct. 2018 | 08:02

Tesla vrea să vină în România și deja a dechis negocierile în America

ACTUALITATE
Tesla vrea să vină în România și deja a dechis negocierile în America

Tesla s-a remarcat cu mașinile electrice, cu Elon Musk, iar acum ar pregăti o extindere în Europa de Est. Primele negocieri pentru România au fost purtate în America.

Elon Musk a făcut din Tesla un brand destul de popular pentru mașini electrice. Dar acesta nu-i singurul domeniu în care activează. Tesla și-a creat și uzine de energie electrică și deja a demonstrat că poate livra (spre deosebire de mașini).

Despre extinderea Tesla în România s-au purtat negocieri între reprezentanții companiei și George Maior, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii. Aceștia au avut  o întâlnire de lucru în cadrul căreia au fost prezentate măsurile implementate de România pentru dezvoltarea utilizării energiilor regenerabile.

De asemenea, a menționat sprijinul financiar oferit de Guvernul României pentru achiziția de mașini electrice. Asta e văzută drept o măsură concretă de sprijin a extinderii utilizării vehiculelor ecologice.

Reprezentanții Tesla au prezentat obiectivele companiei de extindere a activității în Europa Centrală și de Sud-Est. Lista obiectivelor include atât infrastructura de suport a vehiculelor electrice pe care le produce, cât și noile tehnologii de stocare a energiei sau elementele ce susțin dezvoltarea orașelor inteligente („smart cities”). A fost transmisă invitația pentru o echipă a companiei Tesla de a efectua o vizită de documentare în România.

Dincolo de mașini, dat fiind că modelele sunt mai scumpe decât media cheltuită de români pe așa autoturisme, miza reală e uzina de energie electrică: Tesla Gigafactory. În urmă cu doi ani, lumea a început să vorbească mai mult despre proiectul îndrăzneț al lui Elon Musk de-a alimenta orașe întregi cu energie regenerabilă.

Ce vezi în clipul de mai jos e fabrica pentru baterii. Fundația a costat în jur de 16 milioane de dolari, iar prima parte a acoperișului 4,5 milioane de dolari. De asemenea, costurile infrastructurii electrice se ridică la 300.000 de dolari.

Cât despre parteneriatele cu țări, încă din 2016 s-a discutat despre extinderea în Europa, întâi prin Franța. Guvernul francez a anunțat atunci că va oferi Tesla o fostă centrală nucleară, pentru a fi transformată într-o fabrică de mașini electrice. Dacă România e pe listă, ei bine, asta ar ajuta la o dezvoltare imensă pe zona auto sau a energiilor regenerabile.