05 oct. 2018 | 13:05

Războiul în care Elon Musk fie pierde Tesla, fie va fi un fel de lider absolut

ACTUALITATE
Războiul în care Elon Musk fie pierde Tesla, fie va fi un fel de lider absolut

Elon Musk este antreprenorul geniu al zilelor noastre și, la fel ca Steve Jobs în trecut, acesta este învăluit în controverse.

Elon Musk a înființat o companie alături de fratele său care apoi avea să devină PayPal. A creat compania SpaceX prin care vrea să colonizeze Marte și a contribuit la fondarea Tesla Motors, sperând să revoluționeze mașinile electrice. De asemenea, el este creatorul designul conceptului de transport de mare viteză Hyperloop, a trimis o mașină în spațiu, iar enumerările pot continua.

În 2016 a scris pe Twitter că „traficul mă înnebunește. O să construiesc o mașinărie care să facă tuneluri și o să încep să sap”. A  fondat Boring Company pentru a crea rețele de tuneluri pe sub orașe astfel încât transportul să devină mai rapid și mai eficient.

Pe cât este de inteligent, pe atât este de imprevizibil.

Musk obișnuiește să spună ce-i trece prin cap pe Twitter, a fumat iarbă în direct în timpul unei emisiuni radio și, l-a acuzat că ar fi pedofil pe unul dintre scafandrii care a participat la salvarea copiilor prinși într-o peșteră din Taiwan, și, în general, stârnește controverse cu ideile sale.

Cum a pornit actualul scandal în care se regăsește Elon Musk

În urmă cu nu mult timp, Elon Musk a aruncat în aer piaţa bursieră şi a surprins toţi investitorii când a anunţat că va delista Tesla de la bursă atunci când acţiunile ajung la pragul de 420 de dolari. El a anunțat pe Twitter că a găsit finanțare pentru acest plan. Un gest banal care s-ar putea să-l coste compania pe care a creat-o.

SEC, adică ASF-ul american, l-a dat în judecată pe Musk și l-a acuzat de fraudă din cauza acelui tweet.

Cei de la SEC au considerat că spusele lui Elon Musk nu au nicio bază reală și că sunt mincinoase. Oricum, șeful companiei a renunțat la planul său, chiar dacă nu a zis apoi dacă chiar găsise sau nu finanțare pentru a transforma Tesla într-o firmă privată din nou.

„Tot timpul am acționat în interesul adevărului, transparenței și ăn interesul investitorilor. Integritatea este cel mai important aspect al vieții mele, iar faptele vor demonstra că nu m-am compromis în acest fel”, a declarat Musk la vremea respectivă.

Se pare că SEC și Tesla căzuseră de acord ca Musk să fie îndepărtat din poziția de președinte al comitetului executiv al companiei și ca el să plătească o amendă de 20 de milioane de dolari, iar compania Tesla alte 20 de milioane de dolari.

După această veste, acțiunile companiei au urcat din nou, mai ales că se aflase că Tesla a livrat mai multe mașini decât ținta de producție pe al treilea trimestru al anului. Așadar, Tesla a produs aproape 80.000 de automobile în acest trimestru, reușind să depășească ținta de producție și recordurile atinse anterior de compania lui Musk.

Euforia nu a durat mult deoarece la câteva zile după ce a fost anunțată acea înțelegere, conducerea companiei a ieșit din negocierile cu SEC. Membrii board-ului companiei declarând că „suntem încrezători în Elon, în integritatea și în lidership-ul lui”.

O răsturnare de situație. Board-ul Tesla a refuzat înțelegerea pe care mulți o considerau generoase deoarece îi interzicea lui Musk să nu fie președinte doar trei ani de zile, dar să-și păstreze poziția de CEO al Tesla. Acum, compania riscă să-l piardă pe Musk atât ca președinte, dar și ca CEO dacă autoritățile câștigă procesul.

Se pare că Musk a dat un ultimatum comitetului companiei amenințând că-și dă demisia pe loc dacă board-ul insistă asupra acestei înțelegeri cu SEC. Mai mult, el le-ar fi cerut membrilor să-i apere integritatea.

Față în față cu această amenințare, board-ul Tesla a cedat și a ieșit din înțelegere. Fără îndoilă, Elon Musk este cea mai importantă resursă pe care compania Tesla o are. El este omul care a dus compania unde este acum. Creierul din spatele întregii afaceri.

Elon Musk, acest Iron Man uman pe care nu-l merităm

Dacă îmi permiți aș putea face o paralelă între Elon Musk și personajul Tony Stark. Stark este un miliardar geniu care a reușit să contruiască tot felul de gadgeturi și tehnologii, inclusiv, un costum pe care-l poartă pentru a lupta împotriva răufăcătorilor devenind astfel Iron Man.

Sigur, Musk încă nu zboară pe de-asupra Los Angeles-ului hăituind hoți, dar el este responsabil de idei inovatoare, proiecte uluitoare care promit să schimbe soarta omenirii. Dacă mașinile Tesla vor câștiga cotă de piață atunci vom resimți asta asupra mediului înconjurător, mașinile electrice având emisii zero.

Dacă SpaceX reușește să creeze rachetele pe care și le imaginează atunci am putea zbura în jurul Pământului la fel cum o facem acum de pe un continent pe altul. Nu în ultimul rând, am putea ajunge să colonizăm alte planete, Marte fiind prima candidată.

Tesla, la fel ca Apple, este contruită în jurul unui lider suprem care decide ce face stânga și ce face dreapta și este implicat în fiecare proces de business al companiei. La fel și cum Steve Jobs era obsedat de fiecare detaliu de design al unui produs și Musk este cel care are viziunea pentru a duce Tesla către profitabilitate.

Totuși, pe cât pare de indispensabil pentru companiei pe atât pare că ar putea să o strice. Similaritățile cu Steve Jobs continuă. La fel ca fostul șef Apple, și Elon Musk are un comportament ciudat, tinde să fie obsedat de munca lui, iar oamenii din jurul lui tind să plece. Recent, mai multe persoane din funcții importante din cadrul Tesla au decis să părăsească compania.

Steve Jobs a fost forțat să plece din compania pe care a fondat-o pentru a se întoarce și pentru a o trimite apoi spre valoarea de un trilion de dolari pe care a atins-o anul acesta.

Membrii board-ului companiei Tesla nu și-au forțat fondatorul să plece din companie, ci l-au susținut public. Acum, rămâne să vedem dacă acestă decizie va fi în beneficiul companiei sau va duce la decăderea acesteia.