Tesla lui Elon Musk s-ar putea întoarce pe Pământ în viitor

Tesla lui Elon Musk s-ar putea întoarce pe Pământ în viitor

Tesla lui Elon Musk, la bordul căreia se află Starman, călătorește prin sistemul solar, însă ar putea să revină pe Pământ în viitorul ceva mai îndepărtat.

A pornit acum o săptămână într-un voiaj spațial, dar Tesla lui Elon Musk se va întoarce, cândva, la origini. În viitorul nu foarte apropiat, mașina are șanse destul de mari se se întoarcă și să se prăbușească pe planeta noastră.

Mai multe simulări arată posibilele viitoare rute ale mașinii lansate de Musk în spațiu în urmă cu o săptămână, iar Hanno Rein, de la University of Toronto, spune că ”Tesla are mari șanse să se prăbușească pe Terra în câteva zeci de milioane de ani”. Automobilul, care îl are la bord pe Starman, a fost deja clasificat ca un corp ceresc din sistemul solar, într-un catalog al NASA Jet Propulsion Laboratory.

Rein și colaboratorii săi au simulat orbita mașinii pentru următoarele milioane de ani și au urmărit rutele pe care aceasta le-ar putea urma. Momentan, aceasta se află  pe o traiectorie care se apropie atât de Pământ, cât și de Marte.

Cea mai apropiată întâlnire din viitorul apropiat va avea loc în 2019, când Tesla va fi la o distanță lunară de planeta noastră, adică la aproximativ 400 de mii de kilometri depărtare. Cu telescopul potrivit, mașina ar putea fi chiar vizibilă, cel puțin prin prisma luminii reflectate.

Sunt 0 șanse ca mașina să ajungă pe Marte, conform simulărilor cercetătorilor. În schimb, Tesla și Starman au șanse de 6% să se întoarcă pe planeta noastră în următorul milion de ani, dar și 2,5% șanse să se prăbușească pe Venus. După această perioadă, de fiecare dată când mașina se va apropia, vor crește și șansele de impact. Spre exemplu, peste trei milioane de ani, ciocnirea are o probabilitate de 11%.

Renu Malhotra, expertă în dinamică planetară, la University of Arizona, este de părere că cele mai mari șanse pe care le are mașina sunt să ajungă prea aproape de Soare și să fie distrusă astfel, în câteva milioane de ani.

Citește și: