24 iun. 2018 | 18:05

Teoria bizară despre cum naziștii lui Hitler ar fi inventat autismul

ACTUALITATE
Teoria bizară despre cum naziștii lui Hitler ar fi inventat autismul

Autismul ar fi fost o invenție a naziștilor lui Hitler și nu un sindrom real, potrivit unei teorii. La acea vreme, orice persoană putea fi diagnosticată cu o boală mintală dacă era împotriva regimului nazist sau dacă nu părea aptă de muncă.

Bazele teoretice ale autismului ar fi fost puse de medicul Hans Asperger. El numise această tulburare psihopatie autistică și observase că pacienții respectivi, deși aveau o inteligență normală, prezentau câteva particularități: au o capacitate scăzută de a lega prietenie cu alte persoane și le lipsește empatia.

În 1981 însă, un medic psihiatru britanic pe nume Lorna Wing, care a studiat această tulburare psihică, a demonstrat că autismul este complet diferit de sindromul despre care vorbea Asperger în anii 1940. Sindromul de care vorbea Asperger, considera Wing, este parte a unui grup de condiții similare, dar în niciun caz nu este vorba de autism. Mai mult decât atât, tulburarea psihică de care vorbea era o simplă invenție nazistă, atât de cerută de regimul lui Hitler la acea vreme. Wing a avut ea însăși o fiică ce a fost diagnositcată în 1950 cu autism, așa că studiul său s-a bazat pe propria experiență.

Cert este că până în anii 1990, sindromul Asperger a fost cel acceptat în medicină și cu acesta erau pacienții diagnosticați atunci când se observau semnele tulburării. Ca o ironie a istoriei, Wing, care a murit în 2014, și-a petrecut întreaga viață cercetând autismul, iar studiul său chiar a lăsat o bază importantă de informații pentru medicina psihiatrică. Asperger în schimb, timp de peste trei decenii, nu a făcut nimic semnificativ pentru cercetarea sindromului care azi îi poartă numele. Dar, totuși, numele lui a fost cel reținut, și nu al Lornei Wing.

Teoria lui Asperger despre autism a fost pusă la îndoială atunci când s-a descoperit că ar fi cochetat cu naziștii în anii 1940. Azi, toate studiile medicale din timpul celui de-al treilea Reich este îndoielnică pentru că exista practica de a se inventa boli și alte afecțiuni ca o formă de incriminare sau înlăturare a anumitor indivizi considerați inapți sau incompatibili cu ideologia nazistă.

Niște documente din 1942 demonsrează că Asperger s-a numărat printre cei care au dat avizul pentru diagnosticarea a peste 200 de copii vienezi cu boli mintale, chiar dacă aceștia erau sănătoși. Dacă proveneai dintr-o familie ce nu corespundea standardelor naziste, mai mult ca sigur ajungeai în vizorul autorităților hitleriste.

Nu mai puțin de 35 de copii dintre cei menționați au fost declarați „needucabili” și „neangajabili”, adică nu se putea face nimic pentru viitorul lor și nici nu se încerca ceva în privința asta. Aparențele erau suficiente pentru naziști. Drept urmare, ei au fost trimiși la clinica Am Spiegelgrund, unde s-au făcut experimente pe ei. Autismul nu este considerat o boală în sensul propriu. Dar naziștii considerau bolnave toate persoanele care aveau chiar și o simplă afecțiune sau diformitate (mai ales dacă aveai origini neagreate de ideologia național-socialistă).