07 iun. 2018 | 16:50

Povestea celui care a lucrat la racheta lui Hitler, apoi a pus omul pe Lună

ACTUALITATE
Povestea celui care a lucrat la racheta lui Hitler, apoi a pus omul pe Lună

Georg von Tiesenhausen a fost ultimul om de știință de la NASA care a lucrat la fabricarea rachetelor naziste folosite de Hitler în al Doilea Război Mondial.

Tiesenhausen a murit pe 5 iunie în casa lui din Alabama la vârsta de 104 ani. Von Tiesenhausen, cunoscut de apropiații săi ca „Von T”, și-a dedicat întreaga viață rachetelor. Neil Armstrong spunea despre acesta că este una dintre acele persoane care au o abilitate naturală de a informa și inspira, de a educa și motiva, și cel mai important, de a îndura.

În timpul carierei sale impresionante la NASA, Tiesenhausen a lucrat la platforma care a mutat masiva rachetă Saturn V – folosită pentru a transporta primul om pe Lună – la rampa de lansare.

Cu toate acestea, el este cel mai bine cunoscut pentru designul roverului – vehicul utilizat pe Lună – care a fost folosit în ultimele trei misiuni Apollo.

Înainte de a lucra la NASA, acesta a fost la Peenemünde, primul centru de cercetare pentru construirea armelor naziste. În cadrul unui interviu televizat din anii ’80, Tiesenhausen a declarat că angajarea la Peenemünde a fost una dintre cele mai mari surprize din viața lui.

„De la vârsta de 14 ani știam exact ce vreau să fac pentru tot restul vieții mele: să fiu implicat în fabricarea rachetelor și în industria spațială”, a spus omul de știință.

Centrul de cercetare Peenemünde este cunoscut și pentru faimosul Werner von Braun, care a fost pionier și vizionar al dezvoltării tehnologiei rachetelor. Tiesenhausen a lucrat atunci la construirea faimoasei rachetei naziste V-2. Până la sfârșitul războiului, acesta a fost pus să lucreze la un proiect secret numit „Test Stand 12”.

Proiectul viza dezvoltarea unei flote de mini-submarine care trebuiau să lanseze rachete V-2 la ținte îndepărtate. Din fericire, războiul s-a încheiat înainte ca proiectul să treacă de etapa de prototip.

După cel de al Doilea Război Mondial, Statele Unite au început să aducă sute de oameni de știință și ingineri germani în America, ca parte a operațiunii Paperclip. Bineînțeles, și Tiesenhausen se număra printre cei aleși pentru a lucra la sistemele de arme.

La câțiva ani după ce a lucrat la rachete pentru armată, el a fost transferat la centrul spațial Marshall al NASA, pentru a ajuta la programul Apollo. La sfârșitul anilor `80 s-a retras de la NASA și și-a petrecut ultimii ani de muncă, ajutând la programe spațiale educaționale.